Kako Delta Holding investira?

“Delta je prepoznatljiva po kontinuiranom investiranju u nove projekte i najmoderniju tehnologiju, kao i u znanje i motivaciju zaposlenih. Tako će i nastaviti. Prateći tržište i naše strateške planove, najveće investicije u predstojećem periodu očekuju nas u sektoru nekretnina i na polju e-commerce trgovine sa našim Ananasom, za koga imamo velike planove, koji vam, sigurna sam, nisu strani – a to je da postane regionalni marketplace.“

Ovim rečima Anja Skulić, direktor razvoja poslovanja Delta Holdinga, počinje razgovor za „Svet bankarstva i investicija“. Rezulati ove kompanije sve govore, znamo kako je rastao holding i gde je sada.

Šta su po vama izazovi za ostvarenje ciljeva?

Svedoci smo jednog specifičnog perioda u kojem je neizvesnost postala uobičajena pojava. Izazovi su nešto što je prepoznato kao sastavni deo poslovanja i više se ne fokusiramo samo na njihovo prevazilaženje u datom trenutku, već ih okrećemo u našu korist. Citiraću odlomak iz knjige Antikrhkost, Nasima Taleba koju upravo čitam: „Nekim stvarima potresi prijaju: one rastu i bujaju kada su izložene nestalnosti, rizicima i neizvesnosti.“ Mislim da je Delta takva.

Među glavnim principima poslovanja je društveno odgovorno poslovanje. Na koje sve načine ostvarujete ovaj poslovni princip? 

Ovaj poslovni princip kojem se pridaje sve veći značaj, kako globalno, tako i regionalno, sastavni je deo naše korporativne kulture već mnogo godina. Gotovo smo pioniri na ovim prostorima i u ovoj oblasti. Ostvarujemo ga brigom prema zaposlenima, očuvanjem životne sredine i odnosima sa društvenom zajednicom. Istakla bih jedan projekat na koji smo posebno ponosni ‒ Naše selo, akciju koju je kompanija pokrenula 2018. godine sa ciljem da pomogne opstanak srpskog sela, modernizuje poljoprivredne proizvodnje i poboljša društveni život u ovim naseljima.

Inovacije su predvodnik promena. D Inkubator je prepoznat među startap zajednicom kao šansa. U kojoj fazi je ovogodišnji konkurs i šta je ono što je specifično kada je reč o kandidatima startapima?

Ovogodišnji program je u fazi inkubacije tokom koje timovi rade blisko sa dodeljenim mentorima na razvoju svoje ideje ili već postojećeg startapa. Krajem oktobra, timovi će konačno svoju ideju predstaviti pred potencijalnim investitorima, sa ciljem da privuku tražene investicije. Ono po čemu je naš program specifičan jeste mogućnost da više timova privuku finansiranje, ukoliko se ideje dopadnu investitorima. Iako je prilikom osnivanja D Inkubatora fokus bio na oblastima poslovanja u kojima je Delta prisutna, naknadno smo odlučili da pružimo priliku bilo kojoj delatnosti iz koje proizilazi kvalitetno i inovativno rešenje. Ovogodisnji timovi na primer nude tehnološka rešenja primenljiva u poljoprivredi, do onih posvećenim edukaciji ili organizovanju različitih vrsta biznis događaja. Zanimljivo je i rešenje tima koji se posvetio smanjenju emisije ugljen-dioksida i zagađenje plastikom, kao i ručno rađene drvene igračke koje podstiču razvoj kod dece.

Naša želja je da podržimo startup zajednicu i mlade preduzetnike sa idejom da kao kompanija uložimo i implementiramo neka od rešenja startapa.

Prilika za mlade

U Holdingu ste pet godina, kako se gradio vaš profesionalni put?

U Deltu sam došla pre pola decenije, pridruživši se menadžmentu Delta DMD-a, jednom od vodećih distributera robe široke potrošnje u regionu. Moram priznati da je početak bio interesantan, da ne kažem izazovan, s obzirom na to da nisam imala direktnog prethodnog iskustva u FMCG industriji – ali sam imala iskustva u radu sa multinacionalnim kompanijama, u Londonu i Italiji, gde sam prethodno živela i radila, kao i svež pogled na poslovanje i iskustvo u razvoju poslovanja. To je ono što je jedinstveno za Deltu ‒  ne plaši se da pruži priliku mladima, koji nemaju toliko očekivanog iskustva u određenoj branši. Ukoliko pokažu sposobnost, želju za napredovanjem i naravno ostvarivanjem ciljeva, imaju mogućnost da urade velike stvari.

Prošle godine sam prešla na poziciju direktora razvoja poslovanja Delta Holdinga, tako da sam sada uključena u različite projekte unutar firme i imam priliku da sarađujem sa mnogim kolegama iz različitih oblasti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde