Kako da znate da ste „tražena roba“ za manipulatora?

Otkud toliko buke oko manipulacije?

Poslednjih stotinak godina reč manipulacija se koristi u negativnom kontekstu. Kada neko vama manipuliše, koristi vas kao sredstvo ili predmet za njegove ciljeve i to radi vešto, nenametljivo i vi ulazite u njegovu „igru“. Dodeljena vam je uloga, a nisu vas ni pitali da li biste igrali.

Zanimljivo, reč je zabeležena početkom 18.veka na francuskom (značenje – način kopanja rude), a latinskog je porekla (manipule – puna šaka, farmaceutska mera). Od polovine 19.veka manipulacija ima značenje „vešto baratanje objektima“, a zatim i „vešto baratanje ljudima“, sa posebnim akcentom na korist onog ko barata.

Manipulacija ne bi bila toliko atraktivna za analizu da je lako prepoznati manipulatora i njegove tehnike. I tu se kriju problem i opasnost – manipulatori koriste tehnike koje su skrivene i vrlo ih je teško razotkriti.

Šta zapravo rade majstori manipulacije i na šta posebno da obratite pažnju ako ne želite da se upišete u spisak njihovih žrtava?

Suviše dobro da bi bilo istinito

Prvo, sa manipulatorom komunikacija je izuzetno laka, teče, sve je afektirano i više nego što treba a posebno vi i vaši kvaliteti ili on i njegovi.

Dobri manipulatori će sebe uvek predstaviti kao „velike“ i tvrditi da je njihova jedina želja da drugima budu od koristi, da pomognu kome je pomoć potrebna, da se prepoznaju po svojim podvizima.

Ali, ovakvo predstavljanje manipulatora kao „žrtve“ je njihov omotač. To je samo mehanizam kojim stiču poverenje drugih i tako identifikuju potencijalne žrtve. Ako uhvatite sebe u osećaju da želite da vas spasu, da ostave sve ostalo i prihvate se rešavanja vašeg problema, znajte da se pogodni i „tražena roba“ za manipulatora. Iznenadiće vas i tačnim pretpostavkama šta je to što vam treba i što će vam olakšati život.

Bilo je i nepravdi

Manipulator radi i ovo – sa ushićenjem vam priča o svim divnim ljudima kojima je pomogao, ali obavezno ističe izuzetak kada je nad njim učinjena nepravda, kad su se loše ponašali prema njemu. Ovo radi da bi kod vas probudio želju da saznate sve sočne detalje ovakvih „teških“ dešavanja. Živo opisuje ovakva negativna iskustva bez obzira koliko je vremena od tada prošlo. Manipulatoru treba vaša pažnja i majstori su da je i dobiju.

Najjača tehnika manipulatora

Svaki manipulator je majstor da se prilagodi svakoj situaciji ili razgovoru.

Ako volite i pratite sport, manipulator će se sa lakoćom uključiti u razgovor i ostaviti utisak da o sportu zna toliko da ga vi procenjujete kao sagovornika koji je vredan pažnje.

Volite da putujete? Nemojte da vas iznenadi kada dobar manipulator preko puta vas kao iz rukava sipa sve informacije kako da otputujete lako i za male pare i to na željenu destinaciju.           

Niko ne zna tako dobro da napravi konekciju sa sagovornikom kao što to radi manipulator. Niko ne zna tako dobro da se predstavi kao „srodna duša“ istih interesovanja.

Stari trik

Najstariji trik manipulatora jeste da vas stavi u ulogu osobe koja drži ključeve njegovih snova. Ako vam se desilo da ste nekoga tek upoznali i on vas je lako ubedio:

  • da mu možete pomoći
  • da ste ekspert u nečemu što je on oduvek želeo da radi ili bude
  • da njegov uspeh u neku ruku zavisi od vašeg angažovanja

upoznali ste dobrog manipulatora. Može da vam godi da vam neko daje toliko na značaju i visoko vrednuje vaše kvalitete, ali imajte na umu da je ovakvo poštovanje početni „paket“ i da ćete se vi vrlo brzo preobratiti u njegov alat za ciljeve njemu znane.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde