Kako ćemo i da li ćemo za 15 godina imati penzije?

Ekonomisti Ljubodrag Savić i Ljubomir Madžar ocenili su za Nova.rs da građani Srbije u budućnosti neće primati penzije na način na koji su navikli, te da će doći promena koje će pre svega zavisiti od volje političkih elita.

Madžar je ocenio da su trendovi u oblasti penzionog sistema izuzetno nepovoljni.

Sistematski se povećava broj penzionera po zaposlenom čoveku, pa su penzije sve veći teret za zaposlene. Na dugi rok to će stvoriti ozbiljne probleme i teškoće, a možemo očekivati i to da se penzije prilagode tim negativnim ekonomskim trendovima“, rekao je Madžar za Nova.rs. On je objasnio šta ti trendovi realno podrazumevaju.

To podrazumeva smanjenje penzija u realnom iznosu i ta tendencija ne obećava ništa dobro onima koji će penzionisati u narednih 15,20 godina. Ja ne spadam u ljude koji veruju da smo mi u privredi preterano uspešni. Kada izračunate dugoročnije stope rasta, u celom regionu mi smo sa Hrvatima najlošiji. Nepovoljna okolnost je što je domaća štednja jako mala, kao i to što se domaći investitori uopšte ne spominju. Sva nada se polaže u strance, što na dugi rok ne može biti zadovoljavajuće rešenje“, objašnjava Madžar i dodaje da očekuje bolne rezove u penzionom sistemu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beograd Ljubodrag Savić rekao je da će ovakav penzioni sistem teško opstati, jer sa tendencijom starenja i smanjenjem odnosa broja zaposlenih na jednog penzionera, sistem prosto neće moći da ostane održiv. 

“Mislim da idemo sve više ka zapadnom konceptu, prema kojem će čovek imati onoliku penziju, koliko tokom radnog veka bude odvajao za sebe. Da li će to biti kroz penzioni sistem, pa će biti koliko doprinos toliko penzija, to ćemo videti“, kaže Savić i dodao da se može očekivati ponovo pomeranje gornje granice za odlazak u penziju.

„Na Zapadu se smanjuje radno vreme na šest radnih sati, što automatski znači pomeranje granice za odlazak u penziju jer vam se produžava radni vek. Time vi rasterećujete penzioni sistem“, rekao je Savić i zaključio da naši kapitalisti ne razumeju ovakav model organizacije rada.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde