Kako AI unapređuje finansijske usluge

  • Američki Business Insider procenjuje da će uštede troškova banaka na globalnom nivou do 2023. uz primenu AI izneti neverovatnih 447 milijardi dolara 
  • Banke, lizing kompanije i osiguranja fokusiraju se na AI aplikacije za otkrivanje prevara, sisteme preporuka i optimizaciju prodaje i marketinga
  • Koristeći veštačku inteligenciju, osiguranja bi mogla da smanje troškove upravljanja i isplate šteta sa nekoliko dana na sate ili čak minute

Veštačka inteligencija u finansijskim uslugama nije novost, ali je svakako iznenađujuće dokle se sa tim već stiglo – više se ne radi samo o čet botovima, sada su tu i precizna predviđanja rizika, šteta i mogućnosti prevara, personalizovanje usluge, automatizacija svih poslovnih procesa i prilagođavanje promenljivim regulatornim zahtevima.  

Finansijska platforma Finextra prenosi rezultate istraživanja američke tehnološke kompanije NVIDIA, sprovedenog među profesionalnim pružaocima finansijskih usluga, koje je pokazalo da se 83 odsto ispitanika slaže da je AI važna za njihov budući uspeh, a 34 procenta izjasnilo se da veruje kako će im AI povećati godišnji prihod za najmanje 20%.

A šta sve može veštačka inteligencija u finansijskim uslugama? Zavisi od same prirode usluga, ali zajednički imenitelj je interakcija sa klijentima 24/7 i minimiziranje ljudskih grešaka i operativnih troškova kroz automatizaciju ručno vođenih procesa, što sve vodi uštedama i rastu prihoda. 

Najtraženije u oblasti fintech i investicionih kompanija su AI aplikacije za algoritamsko trgovanje, otkrivanje prevara i optimizaciju portfelja. Ovo stoga, navodi Finextra, što je tim servisima primarni fokus na zaštiti i maksimiziranju povrata klijenata. Nasuprot tome, banke, lizing kompanije i osiguranja fokusiraju se na AI otkrivanje prevara, sisteme preporuka i optimizaciju prodaje i marketinga.

Ogromne uštede

Američki Business Insider prenosi procene da će automatizacija upravljanja rizicima i kalkulacije profita i gubitaka severnoameričkim bankama uštedeti 70 milijardi dolara do 2025. godine, dok će uštede troškova banaka na globalnom nivou do 2023. uz primenu AI izneti neverovatnih 447 milijardi dolara.  Dodaje i da je čak 80 odsto banaka svesno potencijalnih benefita veštačke inteligencije.

Zato, ističe Finextra, komercijalne banke uveliko grade AI aplikacije za privlačenje i zadržavanje klijenata, zajedno sa unakrsnom prodajom i dodatnom prodajom personalizovanih proizvoda i usluga, a neke idu i korak dalje.

Tako je, na primer, Royal Bank of Canada (RBC) napravila sopstveni, privatni oblak veštačke inteligencije za bankarstvo, kako bi pokrenuo hiljade simulacija, obučio AI sisteme putem mašinskog učenja i analizirao milione podataka u mnogo kraćem vremenoskom periodu nego što je to bilo moguće ranije. Kao rezultat, privatni AI oblak je pomogao u smanjenju poziva klijenata i rezultirao bržom isporukom nove generacije aplikacija za klijente.

Samostalnost i sigurnost

Business Insider primećuje i da su klijenti banaka gladni finansijske nezavisnosti, a jedina koja može da utoli tu glad je veštačka inteligencija. Bez obzira da li nudi 24/7 finansijske smernice putem četbotova ili personalizovana rešenja za upravljanje ličnim finansijama, AI je neophodna za svaku finansijsku instituciju koja želi da bude vrhunski igrač u industriji, tvrdi ovaj poznati američki biznis sajt. A kao jednu od najznačajnijih mogućnosti AI u oblasti potrošačkih finansija, navodi se i njena sposobnost da spreči prevare i sajber napade.

„AI ima mogućnost da analizira i izdvaja nepravilnosti u obrascima koje bi ljudima promakle, a klijenti traže banke i druge finansijske kuće koje pružaju sigurne usluge, posebno kada se ima na umu procena da će gubici od prevara u plaćanju na mreži skočiti na 48 milijardi dolara godišnje do 2023. godine“, ističe Business Insider.

Jedna od banaka koja koristi AI u ovom domenu je JP Morgan Chase. Banka koristi aplikacije za otkrivanje prevara za svoje klijente. Tako je JP Morgan implementirao vlasnički algoritam za otkrivanje obrazaca prevare – svaki put kada se transakcija kreditnom karticom obradi, detalji transakcije se šalju centralnim računarima u bančinim centrima podataka, koji zatim odlučuju da li je transakcija lažna ili ne. Dobri rezultati u oblasti bezbednosti i pouzdanosti – koji su u velikoj meri potkrepljeni upotrebom veštačke inteligencije – doneli su ovoj banci drugo mesto u istraživanju Insider Intelligence-a o digitalnom poverenju u američke banke 2020.

Finextra navodi i primer American Express-a koji koristi algoritme za prevaru za praćenje svake transakcije na svojoj platformi u realnom vremenu za više od 1,2 biliona dolara potrošenih godišnje. Finansijski gigant je primenio modele zasnovane na mašinskom učenju da bi otkrio prevaru i doneo odluke u milisekundama.

Bolja procena kreditne sposobnosti

Veštačka inteligencija obezbeđuje bržu i tačniju procenu potencijalnog zajmoprimca, a uz manje troškove, pritom uzima u obzir širi spektar faktora, navodi kanadska finansijska platforma Towards Data Science. Bodovanje koje obezbeđuje AI zasniva se na složenijim i sofisticiranijim pravilima u poređenju sa onim koja se koriste u tradicionalnim sistemima kreditnog bodovanja.

Takođe, pomaže zajmodavcima da razlikuju podnosioce zahteva sa visokim rizikom od neizvršenja obaveza i onih koji su kreditno sposobni, ali nemaju opsežnu kreditnu istoriju.

Objektivnost je još jedna prednost mehanizma koji pokreće AI – za razliku od ljudskog bića, mašina verovatno neće biti pristrasna.

Digitalne banke i aplikacije za izdavanje kredita imaju algoritme mašinskog učenja koji mogu da koriste alternativne podatke (npr. podatke sa pametnog telefona) za procenu podobnosti za zajam i pružanje personalizovanih opcija.

Kanadska platforma kao ilustraciju navodi podatak da su kompanije za lizing automobila u SAD prijavile smanjenje gubitaka za 23% godišnje uz korišćenje veštačke inteligencije na ovaj način, a američka lizing kompanija Crest Financial je koristeći veštačku inteligenciju na platformi Amazon Veb Services za kratko vreme primetila značajno poboljšanje u analizi rizika, bez kašnjenja u primeni povezanih sa tradicionalnim metodama rukovanja podacima.

Kreiranje ciljanih polisa osiguranja

Finextra ističe da AI aplikacije značajno utiču i na industriju osiguranja, tako što osiguravači prevazilaze tradicionalno upravljanje rizicima i štetama i prihvataju digitalne procese rada zasnovane na analitici. Ovo uključuje korišćenje veštačke inteligencije za automatizaciju obrade zahteva i kreiranje novih digitalnih usluga za povećanje zadovoljstva kupaca.

Kao primer navodi startap Cape Analitics koji transformiše geoprostorne podatke u praktične uvide za osiguravače omogućavajući im da naprave bolje polise za osiguranje imovine od šumskih požara. Startup koristi veštačku inteligenciju za proizvodnju detaljnih podataka o gustini vegetacije, materijalu krova i blizini okolnih struktura, zajedno sa izračunatim rizikom koji vlasnici kuća mogu da iskoriste za preduzimanje preventivnih mera. Cape Analitics zatim putem mašinskog učenja obučava svoje modele na serverima i koristi ih za donošenje odluka u realnom vremenu, sa geoprostornim podacima koji se za nekoliko sekundi pretvaraju u primenljive, strukturirane podatke.

Manje posla oko šteta

Finansijski servis Bankrate ukazuje i na benefite od korišćenja AI kod  rešavanja odštetnih zahteva i otkrivanje prevara.

Osiguranja troše mnogo novca na osoblje koje se bavi štetama, što uvećava cene polisa. Koristeći veštačku inteligenciju, kompanije bi mogle da smanje ove troškove upravljanja i isplate šteta sa nekoliko dana na sate ili čak minute. Najzad, tu su i troškovi prevara u osiguranju na koje globalno osiguravači potroše više od 40 milijardi dolara godišnje. Korišćenje veštačke inteligencije je efikasan način za sprečavanje ovih rizika, jer može pomoći osiguravajućim kompanijama da uoče abnormalnosti u podacima o štetama i identifikuju lažne informacije koje klijenti koriste da bi dobili nižu premiju ili veću isplatu štete.

Preciznije investiranje

Maruti Techlabs, kompanija za finansijski konsalting i softverska rešenja, podseća i na važnost veštačke inteligencije u domenu investiranja. Sve uspešne finansijske kompanije koje se bave investicijama, oslanjaju se na AI da bi odredili buduće obrasce na tržištu uz pomoć obrade velike količine podataka za kratko vreme i mašinkog učenja. Uz podatak o, na primer, finansijskoj krizi iz 2008, mašina se može naučiti da pronađe ‘okidače’ za ovakve pojave i ukalkuliše ih u buduća predviđanja. Uz takve podatke, AI može predložiti portfolio rešenja za svaku instituciju ponaosob, uzimajući u obzir visinu apetita za rizik i dajući konkretne predloge kada kupovati ili prodavati vrednosne papire, odnosno kada se očekuje pad ili rast njihove vrednosti.

_____________________

McKinsey simulacija

„Dobrodošli u budućnost osiguranja, gledano očima Skota, kupca u 2030. godini“, navodi konsultantska kuća McKinsey u svojevrsnoj simulaciji koja treba da nam pokaže kakvo će osiguranje biti u budućnosti uz primenu veštačke inteligencije.

„Skotov digitalni lični asistent mu naručuje autonomno vozilo. Skot međutim odlučuje da želi sam da vozi danas i prebacuje automobil u ‘aktivan’ režim. Asistent planira rutu i deli je sa svojim osiguravačem mobilnosti, koji odmah odgovara alternativnom rutom koja ima mnogo manju verovatnoću nesreća i oštećenja automobila, uz izračunato prilagođavanje mesečne premije. Asistent obaveštava Skota da će se njegova premija osiguranja mobilnosti povećati za 4 do 8 procenata na osnovu rute koju odabere i količine i ponašanja drugih automobila na putu. Takođe ga upozorava da će njegova polisa životnog osiguranja, koja se sada ceni po principu ‘plati koliko živiš’, povećati za 2 procenta u ovom kvartalu. Dodatni iznosi se automatski skidaju sa njegovog bankovnog računa. Kada Skot stane na parking svog odredišta, njegov automobil naleće na jedan od nekoliko znakova za parkiranje. Čim automobil prestane da se kreće, njegova interna dijagnostika utvrđuje stepen oštećenja. Lični asistent upućuje Skota da snimi fotografije prednjeg desnog branika i okoline. Kad se vrati na vozačevo sedište, ekran na instrument tabli ga obaveštava o šteti, potvrđuje da je zahtev odobren i izveštava da je mobilni dron za reagovanje poslat na lice mesta radi inspekcije.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde