Kad se u krizi dokažeš, čeka te interesantna budućnost

Godinu dana od početka epidemije u Srbiji mi se čini kao dobar momenat da pogledamo kako je epidemija i zdravstvena kriza uticala na tržište finansijskog lizinga i šta je novo donela.

Verovatno najveća promena i jeste da je zbog kompleksnosti i dubine uticaja pandemije na sve društvene procese, došlo do obrnute situacije, da više nije pitanje šta nam je novo donela i koje to mehanizme uvodimo kao posledicu, već je glavno pitanje šta će od dosadašnjih načina rada i principa ostati isto i neće morati da se menja. 

Solidarnost i pouzdanost

Dve vrednosti su se pokazale kao izuzetno važne i ni ova kriza nije promenila njihov značaj. Solidarnosti i pouzdanost su bile ključne u proteklih godinu dana. I biće to i u narednom vremenu. Na svim nivoima, od porodice do čitavog društva i države, pa i u poslovnim odnosima. Solidarnost i pouzdanost su bile ono pribežište koje nam je omogućilo da se lakše suočimo sa pandemijom i da savladamo svaki od izazova koji je pred nas stavljala. U finansijskom lizingu se to pokazalo kroz konstantan kontakt, sagledavanje izazova i nalaženje načina da ih zajedno prevaziđemo. Šta više, pokazalo se da je partner, koji bez obzira na okolnosi drži do dogovorenog i spreman je da ne prekida sa pružanjem usluga, najbolji partner. Kada i u vanrednom stanju, može da se odobri finansiranje i nabavi i u upotrebu stavi vozilo ili mašina koja je neophodna, ostaje kao uspeh i trajna vrednost i nakon završetka pandemije.

Brza reakcija

U poslu je brzina jako važna. I tu se ništa nije promenilo. Ponovo se pokazalo da je brzina reagovanja možda i presudna za krajnji ishod. Od zdravlja do mera države za pomoć privredi. Mere Vlade Srbije i Narodne banke Srbije pored substancijalnog kvaliteta, imale su u brzini donošenja i implementaciji, možda i najveću vrednost. Banke i lizing kompanije su dale svoj doprinos u brzom sprovođenju ne tako jednostavnih mera i time pomogle da privreda odmah oseti efekte. I uradili smo to ne samo jednom već tri puta. Brzo.

Fleksibilnost i izvesnost 

A u lizingu – do izražaja su došle fleksibilnost i izvesnost. Kriza izazvana pandemijom je učinila da našim klijentima treba fleksibilno i prilagodljivo rešenje za novo finansiranje ili mogućnost da postojeće finansiranje izmene u skladu sa potpuno izmenjenim okolnostima. I sve to uz predvidive i što manje troškove. I to smo i uspeli da pružimo našim klijentima. Čak ću se usuditi da kažem da je finansijski, ali i operativi lizing, omogućivši klijentima prilagođavanja i jasne troškove, pokazao razlog svog postojanja među finansijskim uslugama i proizvodima. A kada nešto ili neko sebe dokaže u ozbiljnoj krizi, čeka ga interesantna budućnost.

Svet posle korone biće prepun novih stvari i stalnih promena. Pred nama je uzbudljiva budućnost. Raduje me što su se i u ovoj krizi izdvojile trajne vrednosti važne za čovečanstvo kao i male vrednosti i tehnike važne za naše poslove. One će nam biti važan orjentir i oslonac u svetu koji je ispred nas.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde