Kad Apple zapošljava: Sedam skrivenih testova

Podrazumeva se i očekuje da će velika kuća, kakva je kompanija Apple, pažljivo birati svakog člana ekipe. Kad Apple zapošljava, podrazumevaju se i zahtevni testovi.

Testovi koji se koriste, intervjui i ostale alatke dovedene su do savršenstva i prilagođene potrebama kompanije i određenim pozicijama. Ipak, iako su svi krugovi intervjua formalni i traže određene rezultate, Apple poslodavci koriste i skrivene testove.

Karmin Galo se godinama bavi ovom temom i proveo je neko vreme sa Apple timovima kako bi sakupio građu za svoje knjige. Među podacima koje je objavljivao su i Google intervjui za nove kandidate i ’magičnih’ sedam krugova (koga zanima, Dante podseća na sedam krugova u čistilištu, ali broj sedam je vezan i za smrtne grehove). I Apple se oslanja na brojku sedam i Galo navodi skrivene testove kojima poslodavci ’između redova’ ispituju kandidate i sakupljaju dodatne informacije.

Dakle, u svakoj rundi intervjua Apple ne traži samo prave odgovore već i nešto više i iznad toga. Kako?

Apple zapošljava ’između redova’

  • Prvo što će ispitivači i budući poslodavci testirati van formalnih alata su emotivne reakcije, ’ljudskost’, empatiju. Na primer, ispitivači će inscenirati susret kandidata sa čistačicom i posmatraće reakciju – da li je ljubazan, da li se ponaša nadmeno, da li će reći ’hvala’ ako mu pridrži vrata ili ’izvinite’ ako prošeta sveže očišćenom prostorijom.
  • Iznenadna pitanja su deo palete skrivenih testova u toku usmenog intervjua. Recimo, ispitivač će usred razgovora koji se tiče obavljanja posla, postaviti pitanje:“Da li je kokos voće?“. Ovakvo ometanje testira kandidata i procenjuje njegovu reakciju na iznenadne ometajuće situacije kao i brzinu kojom misli.
  • Iznenadna pitanja i od strane nekoga koga kandidat ne mora da impresionira, takođe je jedan od ’test trikova’. Recimo, ako bi ta ista čistačica nekim povodom omela razgovor pitanjem koje je zasigurno van konteksta.
  • Poznajući činjenicu da svako voli da se o njemu razgovara, na ovim skrivenim testovima ispitivači podmeću priču o nekom trećem. Cilj je da se simulira poslovno okruženje sa više saradnika i proceni reakcija kandidata kada je tema neko drugi.

Kašnjenje, ko gde sedi i ’šta ćete popiti?’

Nije neobično da ispitivači namerno kasne na intervju i tako testiraju potencijalnog zaposlenog i njegovu reakciju na ovakav ometajući faktor. Reakcija na kašnjenje otključava svaki karakter i mnogo govori o ličnosti. Pre svega, pokazaće se koliko je dotični strpljiv, otporan i kako se uopšte drži kada je situacija napeta. Za poslovanje, ovo su veoma važne odlike.

Gde će kandidat odabrati da sedne – ovo je od izuzetne važnosti za procenu ličnosti, tvrde Apple eksperti za procenu. Kandidatu se ostavlja da bira da li će sesti preko puta ispitivača, pored njega ili za drugim krajem stola. Ovakav govor tela govori o samopouzdanju i odnosu sa autoritetima. Zanimljivo je i da li će kandidat za online intervjue odabrati da sedi u svojoj radnoj sobi, napolju na klupi ili u dnevnom boravku.  

Da li će ispitivač u toku intervjua ponuditi kandidatu kafu ili čaj? To pre svega govori šta on misli o osobi koja je potencijalni zaposleni, nesvesno, naravno. Dati nekome nešto što mu treba, a on to prihvati, daje pozitivan ton celom razgovoru i opušta obe strane. Ukoliko ponuđene kafu ili čaj kandidat odbije, to već oslikava potencijalno njegov negativan stav prema autoritetu preko puta i situaciji u kojoj se nalazi. U prevodu, ne bi se dugo zadržavao bez potrebe i ne bi poslovan razgovor pretvorio u prijateljsko ćaskanje. Opet, nesvesno, naravno.

Apple zapošljavanje, dakle, nikada nije baš kao što izgleda na prvu loptu. Eksperti ovog giganta će iskoristiti sve moguće alate kako bi došli do savršenog člana tima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde