Još jedna biznis faca pravi svemirsku kompaniju

Suosnivač kompanije Apple Stiv Voznijak jedan je od pokretača nove svemirske kompanije Privateer Space, koja će biti „potpuno drugačija od ostalih“. Time će se Voznijak pridružiti svojim kolegama Brensonu, Bezosu i Masku kao tehnološkim preduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji.

Privateer je kompanija koja ima misiju „da radi na tome da svemir ostane siguran i dostupan“ svim ljudima i generacijama koje će doći nakon nas. U objavljenom videu se ističe i potreba za saradnjom, brigom za ono što trenutno imamo, ali i činjenica da svemir nije područje na kojem bi se trebalo utrkivati. Svi mi smo „jedna nacija, jedna planeta“, i na nama je da zajedno radimo na „onome što je ispravno i dobro“.

Iz svega ovoga malo se može zaključiti o predmetu poslovanja Privateera, ali oni koji prate lik i delo Voznijaka otkrili su kako se njegovo ime spominje u jednoj objavi za medije, u kojoj se opisuje Privateer kao Voznijakova firma specijalizovana za satelite koji će pratiti i čistiti predmete u svemiru. Uz njega suosnivač Privateera je i Aleks Filding, takođe bivši Apple-ov zaposleni i član tima koji je stvorio prvi iMac.

Svemirski je otpad u Zemljinoj orbiti rastući problem. Tamo se trenutno nalazi, prema procenama, preko dve milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34 hiljade većih od 10, a 750 hiljada većih od jednog centimetra. Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pa mnoge kompanije rade na tome da se stvori tehnologija koja bi mogla efikasno da ih prikuplja, navodi bug.hr.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde