Još 7 državnih firmi na prodaju

Proces privatizacije, koji je gotovo bio zaustavljen, trebalo bi uskoro da se nastavi objavljivanjem oglasa za 7 kompanija, među kojima su “Lasta”, Ivan Milutinović, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Rudnik Kovin, Rad, Petrohemija, pa bi narednih meseci blizu 5.000 zaposlenih u ovim i drugim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika.

To praktično znači da od 14 kompanija, koje su u ovoj godini trebalo da nađu novog vlasnika, prema saznanjima lista Blic, četiri neće biti u toj trci jer je proces obustavljen pa će i dalje ostati na spisku “neudomljenih”, pošto je za tri firme već objavljen javni poziv.

Na tom spisku je trenutno 76 nekada uspešnih preduzeća sa 28.000 zaposlenih, koje su još uvek na grbači države, jer su u procesu tranzicije izgubile trku na tržištu.

Da li će je dobiti sa novim “gazdama” za sada je neizvesno ali ono što je izvesno to je da su javni pozivi za neke manje poznate firme, poput “Severtransa” iz Sombora, “Jadrana” iz Gajdobre, raspisani krajem juna, pa bi ovih dana trebalo da se zna da li ima zainteresovanih.

Nešto kasnije će biti poznato ko je kupio i akcije zlatare Majdanpek, koje su nedavno oglašene za prodaju.

Stručnjaci kažu da je važno što je proces privatizacije nastavljen, jer je prošle godine bio gotovo zaustavljen zbog pandemije korona virusom, kada je od ponuđene tri, prodata samo jedna kompanija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde