Jednom Mladi lider, uvek Mladi lider

Foto: Youtube/CNN
Ključne tačke
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Sed ut sem vestibulum, venenatis leo sed, luctus dui.
  • Vivamus volutpat ex eu aliquet tempus.
  • Mauris condimentum risus sit amet lacus ultricies fermentum.
  • Mauris vel libero non ante pulvinar vestibulum.
  • Praesent eget neque et sem tempor consectetur vitae non orci.

Ako ste tokom septembra na društvenim mrežama primetili fotografije na kojima neki mladi ljudi na nekoliko lokacija u Beogradu drže kartone na kojima piše “Ovo je posao, a ne praksa”, “Smeš da pogrešiš”, ili “Na poslu može da ti bude top”, verovatno ste saznali da je reč o kampanji jedne kompanije.

U pitanju je bio poziv kompanije Delta Holding mladim ljudima da se prijave na konkurs ‘Mladi lideri’. Ovo je bio upis 11. generacije programa pokrenut još 2012. i u koji svake godine u ulazi nova generacija mladih ljudi, koji počinju da rade u kompanijama Delta Holdinga.

Jedna od onih koja je učestvovala u ovoj kampanji je Ivana Vidović, koordinator interne komunikacije u kompaniji, a i sama je prošla program Delta Holdinga.

“Najveći deo idejnih rešenja za promociju svih 11 kampanja za program Mladi lideri osmislio je sektor za korporativne komunikacije čiji sam i ja deo. To znači da smo mi i idejni tvorci i organizatori i produkcija i oni koji završni proizvod plasiraju publici”, kaže Vidović za Bonitet.com.

Na ideju za kampanju, čiji je proces osmišljavanja trajao šest meseci, došli su, kako kaže, tako što su slušali mlade.

“Ono još važnije – čuli smo ih; i na kraju, odgovorili smo im. I to više od 30 nas koji smo učestvovali u kampanji – na šta sam najponosnija.”

Sa kolegom na ti

Vidović je i voditelj je i autor video kampanje Mentalno zdravlje, u kojima psiholozi iz Delte govore na najznačajnije teme iz ove oblasti, a još jedan njen projekat je “Sa kolegom na ti”.

“Iza svih impozantnih brojki, rezultata i uspeha Delte stoje ljudi. I to gotovo 4.000 njih! Svi oni zaposleni su u 37 pravnih lica i nalaze se na skoro 100 različitih lokacija u Srbiji i regionu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Želja da svakog od njih upoznamo pokrenula je „Sa kolegom na ti“ – projekat u kome se svake nedelje kroz video intervju, neka ozbiljna i manje ozbiljna pitanja, upoznajemo sa po jednom koleginicom ili kolegom iz celog sistema Delta Holdinga,” kaže ona i dodaje.

“Kroz projekat smo upoznali Abela, nesvakidašnjeg građevinca koji je u vodama Supply chain-a, a potajno želi da postane krojač; saznali da jedna Marina nije samo ekspert u obračunu zarada, već i ozbiljan motociklista koji u slobodno vreme prelazi 800km dnevno svojom Hondom NC750; Ivan nas je naučio da ga pozdravimo na znakovnom jeziku, a Felipe nam je na portugalskom, svom maternjem jeziku, ispričao koje su to najinteresantnije stvari u vezi sa životom u Srbiji.

Projekat živi već 2 godine i što se nas tiče – živeće sve dok ne upoznamo i poslednjeg zaposlenog u Delti.”

Koliko su kolege spremne da učestvuju u ovakvim projektima? Službe interne komunikacije u kompanijama znaju značaj ovakvih projekata, ali da li je i zaposlenima to jasno?

Pre dve godine na poziv da učestvuju u snimanju koleginice i kolege najčešće su odgovarale sa: A neeeemoj mene.

Danas to izgleda potpuno drugačije – pozivi za učešće u nekom od projekata rado se prihvataju, a sve češće i sami zaposleni izražavaju želju da učestvuju. Ali put promene korporativne kulture nije bio nimalo lak i on i dalje traje.

Nije nužno da zaposleni razumeju interne kampanje u onom smislu koji je nama koji se bavimo internom komunikacijom značajan i razumljiv. Važno je da u njima uživaju, da su im korisne, zabavne, informativne i edukativne, da osete da su prepoznati, da ih čujemo i razumemo, i da su nam njihova motivacija i zadovoljstvo na prvom mestu. A zaposleni u Delti su i te kako na tom putu.

Delta je jedna od kompanija koja veliku pažnju posvećuje brizi o zaposlenima. Da li postoje ideje i planovi za još sličnih projekata?

Kada se radi o ljudima i sa ljudima izvor ideja ne može da presuši. Ono što je sigurno je da sve što i u budućnosti budemo radili imaće za cilj da ljude stavi na prvo mesto.

Već u decembru ćemo svi zajedno birati najkolege – one zaposlene koji su, osim toga što sjajno rade svoj posao, svojim koleginicama i kolegama osmehom, pozitivnom energijom i raspoloženjem ulepšali godinu koja nam je na izmaku. I nagraditi ih, naravno!

Jednom Mladi lider, uvek Mladi lider

Vi ste bili deo jedne od generacija Mladih lidera i vrlo ste rano ušli u kompaniju. Kako je to vama izgledalo tada a kako sve izgleda sada?

U Delti postoji jedno nepisano pravilo koje glasi – jednom Mladi lider, uvek Mladi lider. Iako formalno odavno nisam u programu, ja sam Mladi lider 8. generacije.

To je generacija koju je zadesio „smak sveta” samo dva meseca nakon ulaska u kompaniju. I tokom pandemije korona virusa, u periodu kada su se svi privikavali na „novu normalnost”, nas četrdesetak se privikavalo na sve – i ono što je nama novo i ono što je svima novo. I nije lako kada dođeš na pr(a)vi posao i kada želiš da se dokažeš, a to treba da uradiš preko Teams-a ili Zoom-a.

Po mom mišljenju glavni adut programa Mladi lideri je mentorstvo. Ja sam imala tu sreću da dobijem mentora koji mi je i u toj novoj normalnosti bio potpuno posvećen i koji je u velikoj meri uticao na to da postanem ono što danas jesam u profesionalnom smislu. I danas, iako odavno nisam više u programu, i dalje imam mentore, koji sa mnom svakodnevno dele znanje i iskustvo i uz koje se gradim i rastem.

Tako da se slika nije promenila, ali ja i te kako jesam.

S obzirom na to da je trend među mlađom generacijom da često menja poslove i ne zadržava se na istom mestu dugo, da li i vi vašu karijeru vidite u tom pravcu, ili je tri godine u Delti znak da ćete ipak izabrati drugačiji put?

Tri godine dovoljne su da se samo zagrebe površina svega onoga što komunikacije kao oblast podrazumevaju i nude.

U Delti se zaista mnogo neguje znanje i podstiče učenje, a ja sam baš veliki štreber. Osim toga, nisam nikada bila neko kome je preterano važno da bude u trendu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

6268, 2755, 12137

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde