Jedan intervju i više niko ne priča o otpuštanjima u Amazonu

Tehnološke kompanije ovih dana su u fokusu poslovnih medija u svetu. I stvari ne izgledaju baš najbolje. Čini se da su ‘pod najvećim udarom’ tri čoveka koja su omiljena tema medija. Zakerbergova Meta gubi novac cele godine, Mask i njegovi pokušaji da popravi (spasi) Twitter su tema cele godine, a ovih dana u centru pažnje je Džef Bezos, osnivač Amazona.

The New York Times je u ponedeljak objavio da Amazon planira da smanji svoju radnu snagu, otpuštanjem 10.000 radnika, što je najveće smanjenje radne snage u istoriji kompanije. To je praktično dodatak prethodnoj informaciji iz Amazona o ‘zamrzavanju’ zapošljavanja u korporaciji.

Sve je tajming

PR služba je tada krenula punom parom. Bilo je dovoljno da se istog dana napravi jedan intervju i o Bezosu se već priča u drugom kontekstu.

On je (sa svojom devojkom Loren Sančez) dao ekskluzivan intervju za CNN, a ono što je odjeknulo u medijima je obećanje osnivača Amazona da pokloni većinu svog bogatstva od 124 milijarde dolara tokom svog života.

“Posvetiću najveći deo svog bogatstva borbi protiv klimatskih promena i podršci ljudima koji mogu da ujedine čovečanstvo u suočavanju sa dubokim društvenim i političkim podelama.” Lepo.

Vezano ili ne, sledećeg dana (danas) njegova bivša supruga Mekenzi Skot objavila je objavila da je donirala skoro 2 milijarde dolara za više od 300 organizacija u poslednjih sedam meseci. Zašto baš ‘sedam meseci’ ne zna se, ali, na primer, krajem marta ove godine mediji su pisali da je za manje od dve godine poklonila ukupno 8,8 milijardi dolara. Nije baš godišnji izveštaj , ali je dobar tajming.

Ne kupujte televizore

Bezos je u intervjuu za CNN takođe upozorio potrošače i kompanije da bi trebalo da razmotre odlaganje velikih kupovina u narednim mesecima, jer se globalna ekonomija bori sa padom i suočava sa mogućom recesijom.

On je pozvao ljude da ne troše, tj odlože kupovinu skupih artikala kao što su novi automobili, televizori (!?) i uređaji, napominjući da je odlaganje velikih kupovina najsigurniji način da zadrže “malo novca u džepu” u slučaju dužeg ekonomskog pada. Do tada, i mala preduzeća bi trebalo da izbegnu velike kapitalne izdatke ili akvizicije tokom ovog neizvesnog vremena, dodao je Bezos.

Čudan savet Bezosa, obzirom da time podstiče i nižu prodaju na njegovoj platformi, čiji je sada izvršni predsednik.  Međutim, ova izjava dolazi u momentu kada kompanija već zna da će rezultati biti lošiji nego inače.

Amazon je u oktobru saopštio da očekuje da će prodaja za poslednja tri meseca u godini biti znatno ispod očekivanja. Slabija prognoza došla je pošto rastuća inflacija i strahovi od recesije koji se naziru utiču na odluke potrošača o kupovini, jer se Amerikanci više fokusiraju na putovanja i izlaske, tj restorane, a manje na kupovinu diskrecionih dobara.

Akcije kompanije su pale za više od 40% jer su rastuće cene i promena ponašanja kupaca opterećivala Amazon i širi tehnološki sektor.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde