Iza najveće svetske baze za statističke podatke stoji inžinjer iz Srbije

Nedavno su mediji u regionu preneli vest da je po visini troškova života, a koji se tiču prosečnih mesečnih cena komunalnih i drugih usluga, Srbija na 32. mestu na svetu. Naši građani, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 m2, izdvajaju 129 evra, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Vest je stigla sa najveće svetske baze za statističke podatke Numbeo, a tvorac ove jedinstvene baze podataka je inženjer iz Beograda Mladen Adamović, koji je sajt pokrenuo još 2009. godine.

„Pre više od deset godina bio sam u poziciji da kao softver inženjer biram grad u svetu gde ću da radim i tada je bio popularan sajt koji upoređuje zarade u odnosu na traženi posao. Meni je bilo potrebno i da u odnosu na izabranu destinaciju proverim i troškove života kako bi se lakše odlučio za mesto na planeti gde ću da gradim budućnost, ali tada je to bilo moguće naći samo na forumima. Upravo sam tako došao na ideju da napravim sajt Numbeo uz želju da posao razvijam u Beogradu“, rekao je za portal Biznis.rs Mladen Adamović, idejni tvorac i vlasnik sajta Numbeo.

Iako na mesečnom nivou ima 2,4 miliona posetilaca, Adamović navodi da nema pristup nekim skupim premijum bazama podataka, koje se ručno prikupljaju, što rade pojedine svetske kompanije, ali da je Numbeo ipak u smislu internet saobraćaja najveća svetska baza podataka na svetu.

„Podatke koje mi koristimo unose posetioci sajta, samim tim ne garantujemo za njihovu validnost. Najviše posetilaca dolazi na stranice posvećene troškovima života, oko 77 odsto, a u meniju su i podaci koji se tiču stope kriminala, kvaliteta zdravstvene zaštite itd. Svi podaci unosa su transparentni, i smatramo ih relevantnim, tako da za poslednjih 12 meseci za Beograd je uneto 385 podataka, a za Zagreb 286. Od popularnosti određene teme zavisi i interesovanje posetilaca, tako da se u poslednje vreme prate podaci o zagađenosti vazduha, pa je bilo dosta posetilaca iz Tetova iz Makedonije, čije stanovnike izuzetno brine kvalitet vazduha u tom mestu“, istakao je Adamović za Biznis.rs.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde