Iz ugla psihologa: Površni smo, nema stida i deci se nudi koncept nerealno dobrog sveta

Psiholog Snežana Milutinović, koja vodi Centar za primenjenu psihologiju, primećuje i upozorava na nekoliko savremenih problema u međuljudskim odnosima. Ovo su ujedno i opasnosti koje su sveprisutne i tiču se pre svega poverenja.

Predavanjem na nedavno održanom otvorenom treningu Moć poverenja privukla je izuzetnu pažnju publike. Za Bonitet.com odgovorila je na pitanja koja se tiču gubitka poverenja kako u poslovnom odnosu tako i u paralelnom digitalnom svetu koji je sve prisutniji.

Velika očekivanja

Najsigurniji put da izgubite klijenta je da mu izgradite velika očekivanja. Neodmerenost je siguran put. Tačnije, nekritičnost u kvalitet usluge i proizvoda koji se nude klijentu. I slab kontakt sa realnošću je razlog, ima i toga. Zapravo, velika većina podrazumeva šta su očekivanja kupca i niko ne radi dubinske analize koje su i kompleksne.

Odnos ’ja imam proizvod – ti imaš potrebu’ ne može da se sagledava kroz jedan jedini kanal. Ta veza je mnogo složenija i u njenoj osnovi jeste poverenje i filteri kroz koje se ono provlači. I, na kraju, šta je sa konkurencijom? Ona sigurno ne spava“, primećuje psiholog Snežana Milutinović.

Digitalni svet i stid

Što se tiče poverenja u digitalni svet, u aplikacije ili društvene mreže, psiholog Milutinović ističe neosetljivost koju primećuje poslednjih godina:

Mislim da postajemo neosetljiviji. Značajno se izgubio pojam stida. Ako ste nečija očekivanja izneverili i zbog toga se postidite, recimo na društvenim mrežama, to gotovo da i ne postoji. Razlog je i brzina kojom digitalni mediji komuniciraju: Svaka vest traje tri dana i pitanje neizneverenog poverenja traje tri sata, zatrpavamo jedne informacije, ubrzo stižu nove. I dešava se da više nemamo vremena da analizirmo. A, kada ne analiziramo, onda smo površni. Kad je čovek površan, onda bira neki od najpovršnijih mogućih odgovora, pa kaže:

’Ljut sam, sad ću da vodim rat zato što me je neko povredio?’ A, možda je u pitanju bio, recimo, lapsus.

Zbog površnosti u digitalnom svetu, svi mnogo lakše i vređamo i praštamo“, između ostalog o poverenju u digitalnom okruženju kaže Snežana Milutinović.

Iz ugla psihologa – psihološki iscrpljujuće

Kakva su predviđanja? Kakav život čeka svakog ’digitalno aktivnog’?

Sve je prisutnije da roditelji pokušavaju da sačuvaju decu pod staklenim zvonom i nude im tako jedan koncept nerealno dobrog i finog sveta. A, stvarnost postaje sve agresivnija i kompetitivnija i traži ličnost, paranoidnu strukturu, koja je stalno budna i sve drži na oku, da prati šta se dešava, da percipira pretnje i pravi strategije kako da iz toga izađe.

To sve vidim kao jedan izuzetno psihološki iscrpljujući život koji će u jednom momentu, na evolutivnom nivou, morati da nađe balans da bi opstao“, aktuelnu stvarnost i ’digitalnu ličnost’ u njoj vidi psiholog.

iz ugla psihologa Snežane Milutinović sve pomenuto ne vodi nužno u patologiju, ali postaje masovno, pa tako i normalno.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde