Iz srpskih firmi u poreske rajeve – 1,06 milijardi evra

Najnoviji podaci Narodne banke Srbije (NBS) o platnom prometu srpskih firmi sa inostranstvom, pokazuju da su rezidenti u 2020. godini izvršili plaćanja prema zemljama koje je Eurostat (BOP Vademecum) klasifikovao kao ofšor zone u protivvrednosti od 1,06 milijardi evra, što je za 22,6 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. Naplata iz ovih zemalja iznosila je 818,5 miliona evra, što je 19,7 odsto više u odnosu na pre dve godine, piše Biznis.rs.

Platni promet koje su srpske firme ostvarile u prvih šest meseci ove godine u off-shore zonama iznosi u protivvrednosti 472,2 miliona evra, što je za 11,9 procenata manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Kako za Biznis.rs navode iz NBS, oko 80 odsto transakcija iz ovih zemalja odnosi na plaćanja za uvoz robe (379 miliona evra), a najveći deo ovih plaćanja obavila su preduzeća registrovana za trgovinu na veliko osim trgovine motornim vozilima i motociklima (115,2 miliona evra), proizvodnju osnovnih metala (93,2 miliona evra) i eksploataciju ruda i metala (60,9 miliona evra).

U periodu od januara do juna 2021. godine priliv iz off-shore zemalja iznosio je 652,5 miliona evra, što je za 76,9 odsto više nego u istom periodu prethodne godine i povećanje priliva se u najvećoj meri odnosi na korišćenje kredita od povezanih lica iz inostranstva (259,2 miliona evra), navode iz NBS.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde