Iz retkog snimka Stiva Džobsa: O inteligenciji i šta sa njom?

Odobravali vi to ili ne, Stiv Džobs je ušao u legende. Svrstava se u grupu visokointeligentinih i kreatvinih ljudi savremenog doba. Uvek je zanimljivo i od koristi čuti šta osnivač Apple-a ima da kaže o poslovanju, pameti i inovacijama.

U jednom od predavanja studentima (Acadamy of Achievment), Džobs je pre tačno 40 godina mladim kreativcima izneo svoja razmišljanja o inteligenciji i postignućima. Na sreću, sačuvan je audio-snimak dela izlaganja gde je Džobs još jednom potvrdio svoju autentičnost i intelekt sklon da povezuje nepovezivo.

Iz ptičje perspektive

Osnivač Apple-a je pre svega dao svoju definiciju inteligencije, one ’prave’, funkcionalne, koja nema veze sa obrazovanjem. Rekao je da biti istinski pametan ne znači biti ekspert u nekoj oblasti, već je to mogućnost da se prave potpuno neočekivane veze između različitih oblasti.

U najvećem delu, biti pametan znači imati sposobnost da gledaš stvari iz ptičije perspektive, odozgo. Gledaš odozgo kao da si na oblaku ili na osamdesetom spratu gradske zgrade. I dok se ostali dole trude da pronađu načine da iz tačke A stignu u tačku B tako što čitaju male, glupave mape, ti to sve jasno vidiš, tu ispred sebe. Ti vidiš celu stvar, celu sliku“, između ostalog rekao je Džobs.

Kako postati ptica?

Svaki slušalac bi, očekivano, pitao Džobsa ’Kako se to postiže, kako se popeti visoko i situaciju (svet) posmatrati iz ptičje perspektive?’ Dao je odgovor na ovo pitanje i otkrio da je ključ biti ’svaštojed’ i istraživati svet na jedinstven i neočekivan način.

Nikako ne smete u život nositi ista iskustva kao što to radi većina, oni ’dole’. Ista iskustva stvaraju iste veze, a vi želite da budete inovativni…

Možda treba da odete u Pariz i tamo živite kao pesnik nekoliko godina. Možda treba da provedete neko vreme u zemljama trećeg sveta, što toplo preporučujem. Možda treba da se zaljubite u dve osobe u isto vreme. Volt Dizni je uzimao LSD“, nastavio je Džobs koji je, između ostalog, izučavao i kaligrafiju.

Možda ovakvo zaljubljivanje ili pesništvo nije vaš stil, ali sigurno postoji nešto, neko specifično interesovanje koje vam je posebno vredno. Džobs je siguran da povezivanje takvih i različitih oblasti i vaša stručnost u svakoj, donose veoma široke poglede na probleme i donose čudesna rešenja.

Inteligenciju po Džobsu podržava nauka

Ako posmatrate situacije sa iste, po Džobsu ’donje’ tačke, ne možete doneti ništa novo. Tako ćete deliti interesovanja i stavove sa ostatkom sveta i bićete neprestano uznemireni kako niste u svojoj oblasti postigli vrhunsku stručnost. Po Džobsu, ovo je siguran put u prosečnost i nema razvijanja inteligencije i napretka. Ovo podržava i savremena nauka.

Po mnogim istraživanjima koja se bave intelektualnim sposobnostima i natprosečno inteligentnim pojedincima, otvorenost ka novim idejama i znatiželja zajedničko su za sve. Bez obzira da li se radi o pesniku, preduzetniku ili naučniku, svaki ima nezasit apetit za nova iskustva, baš kao dete. Ali, ovi natprosečno inteligentni znatiželju i sklonost ka novotarijama, zadržavaju ceo život, do kraja života. A, nauka tvrdi i da ovakva interesovanja pomažu da se održi mentalna kondicija i u dubokoj starosti.

https://novi.bonitet.com/ubedljiv-i-siguran-znak-da-ste-veoma-inteligentni/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde