Iz prve ruke: Saveti za ulaganje u kriptovalute

Stefan Ignjatović iz kriptomenjačnice ECD za „Svet osiguranja“ otkriva kako predvideti kretanje cena kriptovaluta i u koji kripto uložiti, kao i na koje načine i gde se može trgovati:

U šta uložiti

Preporuka za početnike je da prvo nekoliko nedelja provedu prateći vesti, analize i kretanja cena na tržištu kako bi stekli osećaj o pravilnostima na tržištu. Bitno je razumeti i kriptovalutu u koju ulažete, njen biznis model i korisnike. Fokusirajte se na ulaganje u top 30 ili 50 kriptovaluta, jer su to projekti koji su na tržištu već nekoliko godina i koji su kreirali realnu vrednost i dozu poverenja kod investitora, pa je očekivano da će nastaviti sa ulaganjem u razvoj i rastom, makar na dugoročnom nivou ako ne na dnevnom. Bitcoin i i Ethereum su najbolje opcije za ulaganje za početnike jer imaju najmanji rizik od naglih padova cene ‒ nije logično ekonomski očekivati da će bitcoin sutra odjednom vredeti 0 bez jasnih i pravovremenih naznaka za tako nešto, što se ne može reći za neku kriptovalutu koja se tek probija na globalnom tržištu. Takođe, ulažite manje cifre koje ne utiču bitno na vaš život kako biste stekli osećaj o načinu funkcionisanja samog tržišta pre nego što se odlučite na veće investicije.

Gde se trguje

Pored domaćih servisa tj. kriptomenjačnica gde je moguće kupovati i prodavati kriptovalute uplatama/isplatama sa svakodnevnih bankovnih računa ili karticama, postoje i globalne platforme koje i građani Srbije mogu da koriste. Na kriptomenjačnicama je uglavnom moguće kupiti ili prodati kriptovalute za „tradicionalni“ novac i one služe prvenstveno da uđete ili izađete iz sveta trgovanja kriptovalutama sa određenom sumom novca. Ako želite aktivno da trgujete kriptovalutama, tj. da direktno kupujete ili prodajete jednu kriptovalutu za drugu to možete učiniti na kriptoberzama, od kojih je globalno verovatno i dalje najpopularniji „Binance“. 

Kako se trguje

Postoje dva glavna načina za trgovinu kriptovalutama u svrhu zarade. Prvi je kupovina određene kriptovalute i njeno čuvanje u digitalnom novčaniku (popularno poznato kao HODL), jer verujete da će joj vrednost u narednim mesecima ili godinama (značajno) porasti i da ćete zaraditi na njenoj prodaji. Drugi način je takozvani day-trading na kriptoberzama ‒ svakodnevno praćenje međusobnog kretanja vrednosti kriptovaluta i konstantno prodavanje tj. kupovanje jedne kriptovalute za drugu kako biste svakog dana maksimizirali rast svog kapitala. Day-trading je za početnike vrlo rizičan i stresan jer se može desiti da u nekoliko dana izgubite veći deo kapitala. Većina ljudi kombinuje ova dva pristupa. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde