Iz prve ruke: Koja pravila džungle važe i za biznis?

Već nekoliko dana internet publiku zainteresovanu za poslovne vesti i svaku vrstu napretka, privukao je tekst Džeja Stajnfelda. Uspešan biznismen i autor knjige o vođenju kompanija, nakon boravka u Africi na safariju, uspeo je vrlo slikovito, ali i u svom stilu duhovito, da napravi paralelu afričke prirode sa savremenim biznisima ’urbanog’ sveta.

Pravila džungle i preživeti

Stajnfeld je inače poznat po humoru, a često i sarkazmu i kritici poslovnog sveta kakav je danas. Zna se da se već 20 godina bavi i boksom i da još od školskih dana, dakle 40 godina, peva u jednom kvartetu.

Tako je na svoj način uspeo da iskoristi jedno safari iskustvo i prirodno okruženje sa svim životinjama i biljnim vrstama i da ga uporedi sa svojim iskustvom u podizanju kompanije.

Preduzetništvo nije za svakoga“, napisao je Stajnfeld u uvodnom delu teksta. „I, to važi i za prirodu. Našao sam se u okruženju na koje nisam navikao: u južnoafričkom žbunju sa životinjama u njihovom prirodnom staništu. Samo lavovi, ja – Džej Stajnfeld i vodiči. S tom razlikom što tada ja nisam bio kralj džungle. Bio sam izgubljen baš kao što sam bio izgubljen kada sam odlučio da pokrenem posao.

Verujte, da nisam imao vodiča, ne bih preživeo i ne bih ovo pisao. Ne šalim se“, napisao je Stajnfeld.

Ili se prilagođavaš ili umireš

Ista pravila i principi džungle važe za poslovanje i preduzetništvo.

  • Grubo je.
  • Non-stop.
  • Ne prašta.
  • Pravila igre se stalno menjaju.

Kada ujutru vidite gazelu, kažete joj ’Dobro jutro gospođo Gazela, preživeli ste još jedan dan, umakli ste lavovima’. Isto to radite svako jutro ukoliko ste ozbiljno u poslu.

Ili se prilagođavaš situaciji ili umireš. Tako je. Vrlo jednostavno“, u delu teksta ističe Stajfeld.

Šta Afrika i safari mogu da nauče?

Dođite do toga koja je vaša svrha, upoznajte je i iskoristite u svoju korist.

Hijene jedu kosti i vare ih. Ovu sposobnost svog organizma koriste kada je manje plena i hrane. Žvakanje, gutanje i varenje kostiju plena hijenama jača telo i tako unose kalcijum i fosfor.

To je pitanje opstanka. To je konkurentska prednost. Isto važi i za vas koji ste u poslu:

  • Da li znate svoju svrhu?
  • Da li imate konkurentske prednosti koje ne koristite?

Koristite sve prednosti koje imate. I to nije fraza. Preduzetništvo je igra preživljavanja i napredovanja“, savetuje biznismen Stajnfeld.

Krokodilsko strpljenje

Budite sigurni da vi i vaš tim imate dovoljno izdvojenog vremena za promišljanje, planiranje u miru i tišini.

Krokodili utrčavaju u vodu kada osete jake vibracije. Pre toga ne. Tada miruju uz obalu, strpljivo čekaju, izgleda kao da nisu živi. Razmišljaju, pažljivo slušaju pre nego što naprave korak. A, taj korak je ubistvo, lov na sigurno, često veoma uspešan.

Dajte svom timu vremena da u miru promišlja. Treba im da razumeju situacije, da planiraju akcioni plan. Izvucite ih iz plitke vode i umesto toga pomozite im da se pripreme za važno, za uranjanje u duboke i mutne vode“, jedan je od korisnijih saveta i zaključaka iz Stajnfeldovog afričkog iskustva.

Slušajte vodiče i mentore

Pažljivo slušajte vodiče. Ili, rečeno jezikom poslovnog sveta, pažljivo slušajte sve koji su već prošli to što vas čeka. Mentori i vodiči su nezamenljivi. Čuvaju vas od nevolja i povećaće vaše šanse za uspeh.

Ne mogu da zamislim kako bi moj safari prošao da nisam slušao vodiče. Slušao sam i verovao svaku reč. I uspelo je, bili su u pravu za svaku izgovorenu reč.

U poslu je isto – ako poznajte nekoga za koga mislite da bi bio odličan vodič na vašem poslovnom putovanju, obratite mu se. Neka bude zvanično. Pomoći će vam da izbegnete gomilu problema“, još je jedna poslovna preporuka.

Očekujte babune

Nikada ne očekujte da će stvari u poslu ići po planu.

Još sam jednu stvar naučio na safariju – očekujte babune. Svuda ih ima. Možete ih videti uz put, u parkovima, na kamionima, bilo gde. Tako i u vašem poslu – očekujte da će biti vetrova, teškoća i da neće ići kako ste planirali“, poredeći poslovna iznenađenja sa babunima, Stajnfeld upozorava da kako stvari inače teku u biznisu.

Pravila džungle plus

Još su tri bitne poslovne preporuke koje je Stajnfeld prepoznao i u prirodi Afrike:

  • Nabavite što više podataka pre nego što donesete poslovnu odluku. Pratite analitike. Kao na safariju – treba vam vozač i čovek koji će da prati tragove životinja kako bi saznao da li su u blizini. Ako nisu sveži, treba ih ignorisati. Baš kao i u poslu.
  • Ne plašite se da promenite pravac ako se ukaže bolja prilika. Baš kao lovci na safariju – ako krenete tragom divljeg psa, nemojte se iznenaditi ako naiđete na tragove geparda. Tada krenite za gepardima. Ali, može da se desi da neočekivano naiđete na dva lava koji su upravo ulovili divlju svinju. Drugim rečima ili poslovnim rečnikom prevedeno – ako jurite za nečim i ukaže se bolja prilika, nikako ne treba da je ignorišete.
  • Ponekad treba samo da protresete drvo da biste dobili to što vam treba. Plan je samo početna tačka. Kada slonovi požele voće sa vrha krošnje drveta, prislone glavu na stablo tresu celo drvo. Ali, poštujte voće koje pada sa grana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde