Iz istraživanja 150 miliona ljudi: Samo je 8 razloga zbog kojih je sadržaj viralan

Jedno od većih objavljenih istraživanja, sa ispitanih 150 miliona ljudi, pokazalo je javnosti zanimljive i izuzetno korisne rezultate. Istraživače ekipe Tickle.com i njihovog vođu Džejmsa Karijera zanimalo je šta je to što svakog čoveka navede da podeli neki sadržaj ili ideju. Ili, drugim rečima, zanimalo ih je zašto su neki sadržaji i ideje viralni, a neki ne.

Čime god da se bavite, rezultati ovakvog istraživanja će vam sigurno pomoći da bolje razumete ljudsku prirodu, tržište, zakone kupovine i prodaje i, na kraju, da unapredite svoj posao.

Viralan sadržaj i 8 okidača

Ne možete da pogrešite ako sadržaj koji želite da vidi što veći broj ljudi, bilo na društvenim mrežama bilo na drugim kanalima, obećava više novca ili uspeha. Još ako u sve to ukomponujete neku od poznatih ličnosti, na dobrom ste putu da će vaš sadržaj videti veliki broj ljudi.

Ipak, istraživači Tickle.com izveli su sve razloge zbog kojih neko ’klikne’ na objavu ili vest. Zatim su izveli ključnih 8 koji su zapravo psihološki okidači. Tačnije, ovo je 8 emotivnih pokretača na koje reaguje svaki čovek i zbog kojih će sigurno pročitati i podeliti sadržaj.

  • Status kao broj jedan

Nije iznenađenje da po svojoj prirodi čovek teži da bude u dobrom društvu. Ako je društvo odabrano i ugledno, još bolje. Tako je od školskog doba – biti u ’cool’ ekipi stvar je prestiža. Zato, sadržaje koji nude nešto ekskluzivno i prestižno većina će poželeti da podeli sa ostatkom sveta, a najpre sa krugom poznanika.

  • Identitet kao drugi

Veliki razlog zbog koga neko deli sadržaj čime on može postati viralan je poklapanje identiteta. Deljeni sadržaj prenosi identitet ličnosti ili grupe i ključni je razlog zbog kojih se, kako se kaže, ’zapale mreže’. Ovde je ključna motivacija pogotovo ako se onaj koji vidi sadržaj oseća neshvaćeno ili nedovoljno cenjeno.

  • Mora da bude od koristi

Kaži mi kako i podeliću i drugima’. Sadržaj koji delite mora da bude ubedljiv i da uveri publiku da će od njega imati koristi bilo da je u pitanju jeftinija kupovina ili dobar i redak proizvod. Svako želi da ga drugi doživljavaju kao korisnog člana zajednice.

Do viralnog sadržaja strahom

Strah je ljudski i svako čak strahuje od straha. Čovek se plaši opasnosti i mogućnosti da zapadne u takve situacije i daće sve od sebe da ih izbegne. Zato sadržaj koji je viralan nosi poruku gde može da bude opasnost, bilo u mestu gde publika živi, bilo u hrani koju jede.

  • Red

Sasvim je prirodno da svaki čovek želi red u svetu. Svako će se kad-tad zabrinuti jer je svet neuredan i prljav i pokušaće da da svoj doprinos. Bar će podeliti sadržaj koji nosi poruku da svet mora biti ’bolje mesto za život’.

  • Novo, novo, novo

Naslanjajući se na prethodno, svaki čovek prirodno čezne za novitetima. U sadržajima koji su viralni ne predstavljaju se noviteti nerazumljivi većini. Recimo, nove neučne teorije ili hemijski elementi. Ti noviteti koji postaju viralni moraju biti razumljivi, intrigantni i zabavni na kraju. Mana ovakvih sadržaja je što su kratkog daha, ali svakako veoma ’zapaljivi’.

  • Ja sam OK

Svako, baš svako, želi da se oseća dobro. Želi da se oseća pametno, uspešno i srećno. Zato sadržaj treba da uveri publiku da je sve OK i da će tako i ostati. Psihološki testovi su zato pravi majstori virala.

Voajerizam za kraj

Ono na čemu se zapravo baziraju društvene mreže, a rijaliti programi svedoče, je ljudska potreba da se zaviri kod komšije. Voajerizam je jak pokretač i pogotovo ako sadržaj koji delite pokreće publiku da se hvali detaljima iz svoje kuhinje, sa odmora ili dragocenih trenutaka sa decom. Voajerizam je ključni začin koji vas nikada neće izneveriti.  

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde