Iz drugačijeg ugla: Božanstva koja danas smenjuju boga, ljubav, potrošnju i seks

Bog. Ljubav. Potrošnja. Seks.

Sledeći ovaj red, njujorški profesor marketinga Skot Galovej predstavlja četiri božanstva i njihove savremene zamene:

Google. Facebook. Amazon. Apple.

Kao i uvek, Galovej na atraktivan i provokativan način oslikava zatečeno stanje ljudske svakodnevice. U predavanju od pre nekoliko godina nudi ideju o savremenom idolopoklonstvu koje je zamenilo osnovne pojmove ljudskih života.

Potpuno smo izgubili kontrolu nad klanjanjem novim idolima, nad inovacijama i novitetima. Više ne obožavamo karakternu crtu ljubaznosti, već deoničare i one koji deonicama donose vrednost“, rekao je Galovej na TED predavanju od pre nekoliko godina.

Google je bog

Galovej tvrdi da je Google aktuelan bog.

Razmislite malo i shvatićete da Google-u verujete više nego bilo kome ili čemu ikada“, kaže profesor. Ljudska vrsta nikada u istoriji u tolikoj meri nije verovala nekoj pojavi, šta god to bilo.

Ako u Google pretrazi ukucate bilo šta što vas zanima, dobićete odgovor. „U Google-u ljudi kucaju pitanja koja nikad nisu bila pitana u istoriji ljudske vrste. Tako nešto niko nikada nije pitao ni sveštenika, ni šefa ni mentora“, zaključuje Galovej.

Ljubav je Facebook

Ono divno što čovek nosi nije samo potreba da bude voljen, već i da voli druge“, kaže profesor. „Deca koja su odgajana sa manje hrane ispadnu na kraju bolja verzija od dece odgajane sa manje emocija. A upravo Facebook gađa gde smo tanki – na ljudsku instinktivnu potrebu za ljubavlju. Korisnici Facebook-a ne samo da se osećaju voljeno, već vole i druge, uglavnom preko fotografija kojima pokazuju empatiju, neguju odnose i veze, podržavaju reakcijama na ovoj mreži“, mišljenje je Galoveja. Zaključuje i da je ova razmena emocija ključ zašto je Facebook bio mreža sa najvećim zabeleženim rastom korisnika.

Amazon toli glad za kupovinom

Galovej nastavlja dalje do trećeg novog božanstva koje zadovoljava ljudsku potrebu za kupovinom.

Potreba da se ima više duboko je u nama. Kazna za ’premalo’ je gladovanje i neuhranjenost. Otvorite vaše ormare i vitrine. Videćete da imate 10, 100 puta više nego što vam treba. A zašto? Zato što je kazna za ’premalo’ veća od kazne za ’previše’. ’Više je manje’ je strategija Kine, Walmart-a i sada je strategija Amazona“, objašnjava Galovej svoje razumevanje ljudske potrebe za potrošnjom i kako je velike kompanije koriste u poslovanju.

Seks, Apple i druga moćna potreba

Pošto čovek zadovolji bazičnu potrebu za opstankom, ima i još jednu moćnu potrebu, po rečima ovog profesora.

Drugi moćni ljudski instinkt je da se razmnoži, raseje svoje seme na sve četiri strane sveta. Suština je da odabere svoje najbrže, najjače i najpametnije seme i da ga umnoži“, kaže Galovej. Aludirajući na Apple i seme koje svaka ’jabuka’ u prirodi nosi kao i kvalitet ovog brenda, profesor ovako razmišlja:

Konzumiranjem ovog brenda, kao da na sujetni način kažemo drugima: Ako budeš sa mnom, tvoja će deca lakše preživeti nego ako se spojiš sa nekim ko nosi Swatch sat. Ovaj moj (Apple) sat nisam navio pet godina, to je sat, a ne nešto drugo.“

Stanje brojki

Marketinški ekspert Galovej je na svom Twitter nalogu krajem prošle godine objavio zvanične podatke sa brojem korisnika aktuelnih mreža, nekoliko godina nakon njegovog predavanja:

Mesečni broj aktivnih korisnika:

  • Facebook – 2,9 milijardi
  • YouTube – 2 milijarde
  • Instagram – 1,5 milijardi
  • TikTok – 1 milijarda…“

Posle samo nekoliko godina slika savremenih božanstava, kako ih je Galovej krstio, se promenila. Ono za šta je u potpunosti bio u pravu je isticanje važnosti fotografije i videa kao najubedljivijih nosioca i prenosioca ljudskih emocija.

Ako je Galovej u pravu, da li je čovek iznedrio novu religiju koja praktično jednim klikom ili prekidačem može nestati, dok za svoje potrebe i instinkte i dalje nije našao prekidač ’uključi – isključi’?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde