Italija: Poseban porez za energetske kompanije donosi 4 mlrd evra državnoj kasi

Italija procenjuje da će poseban porez na neuobičajeno veliku dobit energetskih firmi državnoj kasi doneti 3,98 milijardi evra prihoda, stoji u dokumentu Ministarstva finansija u koji je Reuters imao uvid.

Vlada je prošlog petka odobrila 4,4 milijarde evra ‘težak’ paket mera pomoći potrošačima i kompanijama u podmirivanju sve većih troškova energenata.

Troškovi su počeli da rastu još prošle godine zbog talasa potražnje koji je pokrenuo oporavak ekonomije od korona krize, a dodatno ih je podstakla ruska invazija na Ukrajinu.

Italija namerava da značajan deo programa pomoći finansira desetoprocentnim porezom na povećanje dobiti proizvođača i prodavaca električne energije, prirodnog gasa i naftnih derivata.

Te kompanije će plaćati novi, vanredni porez ako im je dobit u razdoblju od oktobra 2021. do marta 2022. godine porasla za pet miliona evra ili više, u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Ako im je dobit porasla manje od 10 odsto, neće biti u obavezi da plaćaju novi namet.

„Veći deo pomoći neće finansirati država iz budžeta, već energetske kompanije“, izjavio je premijer Italije Mario Dragi, prenosi Reuters.

Podsetimo, Italija je od prošlog jula izdvojila više od 20 milijardi evra pomoći domaćinstvima i kompanijama s visokim računima za struju i gas.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde