Istra: Svaku drugu nekretninu kupili stranci

Hrvatska je tokom prethodne godine zabeležila pad prodaje nekretnine, te je brojka od 32.000 koliko ih je prodato, manja za čak 3.000 nego u 2019. godini. Ovaj pad u prodaji nekretnina najviše se odnosi na priobalje i županije na Jadranu, dok su u Istri gotovo svaku drugu nekretninu kupovali stranci.

Najviše stanova prodato je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, oko 12.000, a nešto više od 10.000 nekretnina promenilo je vlasnika u jadranskim županijama i nešto više od 9.000 u svim ostalim sredinama u Hrvatskoj, pišu hrvatski mediji.

Interesantno je da najviše stranih kupaca dolazi iz Nemačke, Austrije i Slovenije, te da su stranci uglavnom zainteresovani za nekretnine na moru.

Stranci su prošle godine kupili četiri od deset prodatih nekretnina u Istarskoj županiji, tri od deset u Primorskoj-goranskoj, svaku četvrtu u Zadarskoj županiji, svaku petu počevši od Dubrovnika do Šibenskog područja i 16 odsto u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kada je u pitanju Srbija, Bonitet je pisao o tome da se i ovde sve više stranaca odlučuje da kupi nekretninu, dok bankari čak daju i stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde