Istorijski dogovor G7 koji će pogoditi Amazon i Google

Grupa G7 koju čine najveće ekonomije sveta postigla je istorijski dogovor koji se tiče oporezivanja multinacionalnih kompanija, rekao je britanski ministar finansija Riši Sunak, prenosi BBC.

Ministri finansija su se na sastanku u Londonu saglasili da se obavežu na princip minimalne korporativne poreske stope od 15 odsto. Složili su se da načelo „sedišta“ treba biti zamenjeno načelom „prometa“, tako da će  koncerni plaćati porez tamo gde ostvaruju i promet, bez obzira u kojem obliku.

Tehnološki giganti, poput Amazona i Google-a mogli bi biti među kompanijama koje će pogoditi ovaj namet.

Ovaj potez mogao bi da osigura dotok milijardi dolara vladama, čime bi mogle da isplate dugove nastale tokom kovid-krize.

Dogovor SAD, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Italije i Japana predstavljaće pritisak i na druge zemlje da slede ovaj primer, uključujući učesnike sastanka G20 koji će biti održan sledećeg meseca.

Sunak je rekao da je dogovor osmišljen kako bi se stvorili jednaki uslovi za globalne kompanije.

“Posle više godina diskusije, ministri G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu globalni poreski sistem, kako bi ga napravili pogodnim za globalno digitalno doba”, dodao je.

Sličan dogovor poslednji put postignut je nedugo nakon Prvog svetskog rata i to u vidu sporazuma u Ligi naroda po kojem su firme plaćale porez tamo gde im je fizičko sedište. To načelo je prihvaćeno praktično od svih država i pretpostavka je svih sporazuma o međunarodnoj trgovini sve do današnjih dana.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde