Iskustvo koje se ne zaboravlja: Karnegi i priča o botaničaru

Sve je počelo od Dejla Karnegija. Posle njegovih dela i knjiga poslovnost više nije ista.

Prodavac, učitelj, predavač, pisac, guru i mentor rođen krajem 19. veka, postavio je temelje svega što je usledilo, a tiče se poslovne komunikacije.

Termini korporativni trening, javni nastup, poslovna komunikacija, veštine prodaje, liderstvo ili poslovni uspeh svoje puno značenje i mesto dobili su sa Karnegijem.

Veliko iskustvo u prodaji i radu sa ljudima iz različitih branši i dar da posmatra, zaključuje i sluša, doneli su na svet nekoliko vrednih knjiga. Pisao je o svojim zapažanjima sa željom da drugima dokaže da se do željenog uspeha može, taktično i sa određenim znanjima.

Po čemu se Karnegi pamti?

Verovao je da kritika ničemu ne vodi. Onaj koga kritikujete odgovoriće na kritiku tako što će se pravdati, a vas će osuđivati kao kritičara.

Zato, ne kritikujte druge.

Umesto toga, Karnegi preporučuje samokontrolu kroz razumevanje i opraštanje. Tačnije, važno je da ’uđete u cipele’ onoga preko puta, da probate da gledate svet njegovim očima. Probajte da dođete do toga šta tu drugu osobu motiviše i šta želi. Ovo je pristup koji je daleko plodonosniji od kritike.

Kako Karnegi piše ’Za većinu ljudi glavni motivator je želja da budu neko važan’. Ako to znate, znate i šta inspiriše druge rade velike stvari, za postanu veliki lideri ili da zarade bogatstvo.

Zato, uvek pokazujte drugima da su važni i cenjeni i dobićete prijatelje i saradnike.

Priča o botaničaru

Karnegi je veoma pitak za čitanje. Njegove knjige su pune anegdota i praktičnih primera.

Kada je u knjizi Rođeni vođa pisao koliko je važno slušati druge, napisao je kratku priču. Sam je bio akter ovog događaja.

Upoznao sam na večernjoj zabavi, koju je priredio jedan njujorški izdavač, jednog uglednog botaničara. Nikada pre toga nisam razgovarao sa jednim botaničarem. Ovaj me je oduševio. Sedeo sam, kao što kažu ’na ivici stolice’ sav zanet u njegove priče o egzotičnim biljkama i eksperimentima sa novim vrstama koje bi mogle rasti u baštama i stanovima. Imao sam i ja u stanu nekoliko biljaka. Ovaj čovek mi je dao nekoliko dobrih saveta o unapređivanju tog mog ’vrta u kući’.

Kao što rekoh, bila je to žurka plus večera. Gostiju je možda bilo 15. Ali, ja sam prekršio sva pravila lepog ponašanja, sve ostale goste sam ignorisao i satima pričao samo sa botaničarem.

Došla je ponoć. Rekao sam svima ’laku  noć’ i otišao. Onda se botaničar okrenuo našem domaćinu i izrekao nekoliko laskavih stvari o meni. Naime: Da sam ja ’izuzetno stimulativan’ i da sam ovo i ono. Poslednji od tih komplimenata bio je da sam ’interesantan’, ’majstor konverzacije’.

Ja, majstor konverzacije?!

A, nisam praktično ništa ni rekao. Niti sam mogao, bez promene teme, bilo šta kazati, jer ja botaniku poznajem koliko i anatomiju pingvina. Ipak, jesam uradio jedno: slušao sam pomno! Slušao sam zato što me je tema stvarno zainteresovala. On je to osetio. Prirodna stvar, bio je zbog toga i zadovoljan.

Takvo slušanje je superkompliment. Malo koji kopliment može vredeti više. Zato je botaničar otišao uveren da sam ja ’majstor konverzacije’ ili ’dobar sagovornik’ iako sam zapravo bio samo dobar slušalac koji ga je ohrabrivao da priča dalje“, ispričao je Dejl Karnegi anegdotu iz svog života.

https://novi.bonitet.com/kratke-i-mocne-price-koje-menjaju-i-inspirisu/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde