Inovativna rešenja za unapređenje korisničkog iskustva

„Inovativna IT rešenja su nesumnjivo ublažila posledice koje je kriza izazvana pandemijom nanela privredi. Mnogi procesi koji je trebalo da budu zamenjeni digitalnim rešenjima tek za nekoliko godina, usled potrebe za obavljanjem poslova na daljinu, zamenjeni su u najbržem mogućem roku sa veoma značajnim rezultatima“, kaže Aleksandar Marinković, Country Leader, ASEE. 

Kako biste ocenili u tom kontekstu finansijski sektor u Srbiji u poređenju sa drugim tržištima? 

Ponosan sam što smo našim rešenjima otklonili moguće posledice pandemije na poslovanje naših klijenata i što smo našim proizvodima i uslugama uspeli da pomognemo da se privreda naše zemlje osloni na mogućnosti i sposobnost IT sektora. Finansijske institucije su upravo najbolji primer. One su blagovremeno otpočele pripreme za digitalnu transformaciju i ne samo da su tokom pandemije nesmetano poslovale, već su se, primenjujući naša rešenja, pripremile za budućnost i primenu inovacija koje građanima i privredi omogućuju da brzo dobiju uslugu koju žele. Intenzivno radimo na tim inovacijama i finansijski i drugi poslovni sistemi mogu od ASEE da očekuju konsultacije, rešenja i podršku uz potpuno razumevanje specifičnosti poslovanja klijenata, na svim teritorijama gde je ASEE grupa lokalno prisutna ili gde je stekla kvalitetne partnere.

Značajan deo digitalizacije jeste primena veštačke inteligencije (AI). Šta ona kvalitativno donosi kompanijama u finansijskom sektoru, a šta klijentima?  

Veštačka inteligencija je budućnost. Verujemo da je AI tehnologija sledeći kvantni skok u razvoju poslovnih rešenja i softvera. Samo u 2020. godini zabeležen je rast od 154% u prodaji AI rešenja, a AI tržište je dostiglo neverovatne 23 milijarde dolara. Naša dugoročna strategija je da sva ključna ASEE rešenja imaju sposobnost AI i mašinskog učenja.

Jedna od domaćih start-up kompanija koja se pridružila našoj grupi, Things Solver, na primer, ima jedinstveno rešenje Solver AI Suite, koje kroz AI/ML modele stvara napredno rešenje za upravljanje velikim količinama podataka. Primena ovih tehnologija značajno povećava onlajn kupovinu jer se bolje analiziraju klijentove potrebe. Dakle, AI omogućava „win-win“ situaciju i za kompaniju i za klijenta. AI nije nešto od čega kompanije treba da zaziru, naročito jer imamo rešenja koja su vrlo lako primenjiva u svim industrijama, posebno u bankama i osiguranjima. Njihovom implementacijom finansijske institucije unapređuju iskustvo korisnika, ali i svoju konkurentsku poziciju. 

U kom pravcu možemo da očekujemo dalji razvoj digitalizacije kada je reč o primeni u finansijskom sektoru?

Digitalizacija i veštačka inteligencija su tu da kreiraju dodatnu vrednost za klijente, ali i finansijski sektor, tako da će dalji razvoj težiti upravo uvećanju te vrednosti i boljem korisničkom iskustvu. Brzina pružanja usluge uz neupitni kvalitet i primenu inovacija biće kriterijumi po kojima će se kompanije izdvajati na tržištu. Upravo jedna od takvih inovacija jeste Virtuelni šalter, koji predstavlja integraciju dva postojeća ASEE rešenja ‒ LIVE i ABC platforme.

Naime, osiguravači koriste raznovrsne kanale komunikacije sa klijentima poslovnice, call centre, e-mail, portale. Svi ovi kanali komunikacije obično završavaju u posebnim sistemima i kod različitih agenata, te korisnik ima utisak da se kreće od šaltera do šaltera. 

Virtuelni šalter može da ispuni sve zahteve klijenta na jednom mestu. Njegovom primenom se istovremeno može ostvariti audio, video ili tekstualna komunikacija sa klijentom, poslati direktna poruka, kao i razmeniti i odobriti različita dokumenta, uz mogućnost video identifikacije. Na taj način se na web stranici kompanije, kroz virtuelni šalter, ostvaruje neposredna komunikacija klijenta i agenta objedinjujući sve pomenute kanale. 

Virtuelni šalter je deo ASEE LIVE platforme, koja tehnološki objedinjuje i napredni kontakt centar i CRM – zbog čega predstavlja moćan alat za efikasnu organizaciju podrške i poboljšanje odnosa sa klijentima. Prednosti LIVE sistema se ogledaju u centralizaciji svih informacija o klijentima kao i u organizovanju i automatizaciji poslovnih aktivnosti. Osim toga, pomaže u komunikaciji između različitih celina kompanije, bilo da su poslovno ili teritorijalno razdvojene.

Drugi deo rešenja je platforma ASEE ABC koja omogućava brže i utemeljenije donošenje odluka štedeći vreme. Ovaj sistem služi za efikasnu obradu podataka, njihovo arhiviranje, čuvanje i brzo pronalaženje za dalju obradu. Podaci su organizovani u pouzdan, jedinstven izvor ažurnih i tačnih informacija. ABC omogućava i prihvat dokumentacije u fizičkom obliku, digitalnu oglasnu tablu za ankete, razmenu znanja i informacija, zatim elektronsko fakturisanje i potpisivanje. 

Kompanije su često zabrinute za kompleksnost ugradnje novih platformi, ali uključivanje ASEE ABC u okruženje postojećih softverskih platformi je brzo, predvidivo i što je vrlo važno – sigurno sa stanovišta informacione bezbednosti. 

Korisničko iskustvo je u fokusu finansijskih institucija, a osiguravajuća društva primenom inovativnih rešenja, kao što su ASEE LIVE i ABC mogu dodatno da unaprede korisničko iskustvo i steknu prednost u odnosu na konkurenciju. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde