„Inflacija će slabiti, ali će normalizacija cena trajati duže“

Zastoji u snabdevanju i rast troškova energije trebalo bi da popuste naredne godine, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali period normalizacije cena trajaće duže nego što se očekivalo, saopštila je čelnica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

ECB očekuje nagli pad inflacije u narednoj godini, nakon što su u oktobru potrošačke cene, prema procenama Eurostata, porasle 4,1 odsto, najsnažnije u 13 godina.

Lagard uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u evrozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uslovi za podizanje kamatnih stopa verovatno neće biti ispunjeni u narednoj godini, jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod planiranih dva odsto, prenosi agencija Hina.

ECB je u septembru prognozirala da će inflacija u evrozoni u proseku naredne godine skliznuti na 1,7 odsto, te na 1,5 odsto u 2023.

Evropska komisija (EK) procenila je u jesenjim prognozama, objavljenim prošle sedmice, da će u narednoj godini iznositi 2,2 odsto, te skliznuti na 1,4 odsto u 2023.

“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u narednoj godini, ali za to će ipak biti potrebno više vremena nego što se prvobitno očekivalo“, rekla je Lagard u govoru pred odborom Evropskog parlamenta (EP) za ekonomsku politiku.

Ona je navela da će zastoji u lancima snabdevanja verovatno biti nešto blaži u narednoj godini, a i terminski ugovori za energente pokazuju značajan pad cena, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cena potraje.

Lagard je napomenula da bi i plate mogle reagovati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje smatraju da cene neće rasti kroz duže vreme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procenjujemo da bi plate naredne godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je Lagard.

Ona je dodala ai da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim ekonomskim rastom.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde