Indeks ekonomskih sloboda: Srbija blago napredovala, ali…

Srbija je u 2021. godini po Indeksu ekonomskih sloboda zauzela 72. mesto od 165 zemalja, čime je popravila prošlogodišnju poziciju za dva mesta, objavio je klub Libek istraživanje Instituta Fraser, a preneo N1.

„Taj mali napredak od 74. do 72. mesta može se pripisati malim promenama u oblasti regulacije kredita što je povezano sa privatizacijom manjih banaka, ali ne i Komercijalnom bankom čiji će se uticaj oceniti u sledećem izdanju Indeksa ekonomskih sloboda kao i lakšem ulasku i kratkotrajnom boravku stranaca u zemlji“, navodi se u poslednjem izdanju Indeksa ekonomskih sloboda.

Po Indeksu ekonomskih sloboda Srbija se nalazi na začelju Evrope kada se izuzmu bivše članice SSSR-a, a lošije su rangirane samo Grčka, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Srbija je, kako se navodi, loše ocenjena u oblasti vladavine prava koja je kamen temeljac tržišne privrede, a posebno su loše ocenjeni nezavisnost sudstva, nepristrasnost u sudskom postupku, te poštovanje imovinskih prava i izvršenje ugovora usled sporih i skupih sudskih procedura.

„U ovakvom privrednom okruženju ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite privatne imovine, što direktno dovodi do niskog nivoa domaćih investicija, i niskih stopa ekonomskog rasta. Nizak životni standard i visoka stopa emigracije su posledica ovakvog ambijenta“, navodi se u najnovijem izdanju Indeksa.

Dodaje se da je loš rezultat evidentan i u oblasti poslovne regulacije, koja u pojedinim slučajevima ograničava konkurenciju i kreira rentu za interesne grupe bliske vlasti. Veliki problem predstavlja i sama primena zakona u praksi, usled toga što su propisi često protivurečni, nejasni ili se ne mogu primeniti bez podzakonskih akata koji nedostaju.

Značajan problem predstavlja i nejednaki tretman različitih privrednih aktera pred zakonom, usled korupcije ili političkih pritisaka.

Inače, Hongkong i Singapur opet su na vrhu Indeksa, a prate ih Novi Zeland, Švajcarska, Gruzija, SAD, Irska, Litvanija, Australija i Danska.

Na dnu indeksa nalaze se Centralnoafrička Republika, DR Kongo, Sirija, Republika Kongo, Iran, Zimbabve, Alžir, Libija, Sudan i Venecuela, a Severna Koreja i Kuba se ne mogu rangirati usled nedostatka podataka.

Prema ekonomskim istraživanjima objavljenim u naučnim časopisima, ljudi koji žive u ekonomski slobodnijim državama, kako se navodi, imaju viši standard života, više političkih i građanskih sloboda i žive duže.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde