Ima neko ko TV prava plaća više od Telekoma

Domaća javnost nedavno je bila obaveštena da je Telekom Srbija platio 600 miliona evra, tj 100 miliona po sezoni za prava na prenose Premijer lige na kanalima Arena sporta. 

Međutim, iako se o finansijskoj isplativosti ove transakcije i dalje govori, jedna slična je prilično jasna. Naime, DAZN, striming sportska platforma, otkupila je prava u Italiji na prenos njihove Serije A, a cena je bila 840 miliona evra po sezoni. Mediji ovo nazivaju kockom, jer ako se finansijski aspekt uzme u obzir to znači da bi pretplata na ovaj sadržaj mogla da bude oko 30 evra mesečno. Ako pitate glavne ljude DAZN-a to je sasvim izvodljivo. 

DAZN, ili kako ga zovu “sportski Netflix” pokušava da “uništi”  tradicionalni svet TV emitera i napravi servis po receptu pomenutog Netflixa. Ne zna se koliko trenutno DAZN ima pretplatnika, a spekuliše se da je taj broj negde oko 15 miliona u svetu. Sa tim brojem kompanija je naravno u gubitku, pa je 2019.godine prijavljen minus od čak 1,8 milijardi evra. Ali kada je vlasnik servisa najbogatiji čovek Velike Britanije Leonard Blavatnik, ukrajinski naftni i medijski magnat, pare nisu problem, kao ni nedostatak entuzijazma.

“DAZN će u narednih 12 meseci biti prava destinacija za ljubitelje sporta i ona će iz gubitaka preći u profit u bližoj budućnost”, kaže za BBC izvršni direktor Džejms Rašton.

Optimizam u kompaniji nije neopravdan. Na primer, u Velikoj Britaniji za sada imaju prava na prenose boks mečeva, ali i najavu da kupuju BT sports koji ima prava na Premijer ligu, ragbi i Moto GP. U Nemačkoj je njihova Bundesliga i prava na prenose utakmica Lige šampiona, a u ostalim zemljama prenose neke niže lige i manje atraktivne sportove. To je i najveći problem DAZN-a, jer prava na prenos moraju da kupuju na lokalnom nivou, jedno po jedno.

Još dve brige koje će imati “sportski Netflix” su pretplatnici i kvalitet servisa, navode analitičari.

Ostaje sumnja da li će gledaoci pristati da plaćaju nešto veće sume (jer su i TV prava skupa) kako bi gledali najkvalitetniji sportski program, a sa druge strane, pitaju se, da li će kvalitet servisa biti dobar. Za razliku od klasičnih striming servisa, gledaoci DAZN-a se “kače” na njih u istom momentu kada je prenos utakmice. Da li će i tada kvalitet slike, veze, interneta moći da opravda cenu koja se traži od gledalaca?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde