Ikea ulazi u novi biznis – potrošačko bankarstvo

Vlasnik trgovina Ikee, Ingka Group, objavila je kako kupuje 49 udela u kompaniji za finansijske usluge Ikano Bank.

Zanimljivo, Ikano Group koji je vlasnik Ikano Banka bio je izdvojen iz Ikee još 1988. godine, a kompanijom su upravljali sinovi osnivača Ikee Ingvara Kamprada, piše Seebiz.

Kompanija pruža finansijske usluge kupcima IKEA-e na osam tržišta, kao i ostale potrošačke bankarske usluge. Portparol Ingkine investicione podružnice Ingka Investments rekao je da je kreditiranje kupaca IKEA činilo oko četvrtine ukupnog poslovanja banke.

Potpuni finansijski uslovi posla nisu objavljeni. Ingka je rekla da deonice stiče izdavanjem novih deonica od strane Ikano banke, s mogućnošću da se preostale deonice kupe naknadno.

“To je veće od prethodnih akvizicija koje je obavila Ingka Investments”, rekao je portparol.

Ingka je objavila da će njeno suvlasništvo u banci “maksimizovati potencijal” postojećeg odnosa koji ima s Ikano bankom, dodajući da će njene digitalne finansijske usluge kupcima IKEA biti dostupne na mreži i u prodavaonicama.

“Ovo je odlučujući korak u finansijskim uslugama, ključni deo putovanja Ingka Grupe kako bi se IKEA učinila pristupačnijom, dostupnijom i održivijom”.

Počevši od 2017. godine kupovinom platforme za majstore usluga TaskRabbit, Ingka Investments kupuje startape koji mogu pomoći IKEA-i da ubrza digitalnu transformaciju, poboljša usluge i postane održiviji. Njegov portfelj takođe uključuje obnovljivu energiju, šume i nekretnine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde