IKEA premešta proizvodnju u Tursku

Švedski lanac trgovina nameštaja IKEA planira da usmeri veći deo proizvodnje u Tursku kako bi sveo na minimum probleme u globalnim lancima nabavke i snizio troškove prevoza, izjavio je financijski direktor turskog ogranka Kerim Nisel, prenose agencije.

IKEA planira da u Turskoj proizvodi fotelje, police za knjige, ormare i kuhinjske elemente i potom da ih izvozi. Trenutno ih dopremaju iz hiljadama kilometara udaljenih pogona u istočnoj Aziji na tržišta Bliskog istoka i Evrope.

Nisel nije rekao koliko bi kapaciteta moglo biti premešteno.

„Svi smo u pandemiji shvatili da je diversifikacija jako važna“, rekao je Nisel i  da „možda baš i nije dobra strategija proizvoditi artikle u jednoj zemlji i potom ih transportovati širom sveta“.

Cena kontejnera iz istočne Azije skočila je s pretpandemijskih 2.000 dolara na sadašnjih 12.000 dolara, naglašava šef IKEA-inog turskog ogranka.

IKEA najavljenom selidbom sledi primer drugih velikih evropskih brendova kao što je Benetton, koji je odlučio približiti proizvodnju matičnoj Italiji, pojačavajući kapacitete u Srbiji, Hrvatskoj, Turskoj, Tunisu i Egiptu dok će oni u Aziji biti prepolovljeni, podseća Reuters.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde