Ikea investira 340 miliona evra u solarne parkove u Nemačkoj i Španiji

Ingka Group, vlasnica većine IKEA trgovina širom sveta, kupila je devet projekata solarnih fotonaponskih (PV) parkova u Nemačkoj i Španiji za ukupno 340 miliona evra u nastojanju da proizvede više obnovljive energije nego što troši.

Najveći svetski trgovac nameštajem saopštio je da kupuje projekte, koji će imati kombinovani kapacitet od 440 megavata, od nemačkog developera Enerparc, piše Seebiz.

„Očekivana proizvodnja biće dovoljna da pokrije sve IKEA radnje i skladišta u dve zemlje, čineći poslovanje Ingka grupe klimom pozitivnim“, navodi se u saopštenju.

IKEA posluje putem franšiznog sistema s Ingka Group glavnim primaocem franšize za vlasnika brenda Inter IKEA. IKEA u celini ima za cilj biti klimatski pozitivna ili smanjiti emisije stakleničkih gasova za više nego što emituje celi njen lanac vrednosti, do 2030.

„Projekti su u ranoj fazi i očekuje se da će biti spremni za gradnju krajem 2022., a nastavljaju se u 2023. Sama izgradnja trajaće otprilike šest meseci“, saopštila je Ingka Group.

Grupa sada poseduje 547 vetroturbina u 14 zemalja, 10 solarnih parkova i 935.000 solarnih panela na krovovima IKEA trgovina i skladišta, koji zajedno proizvode više od 4 teravatt sati električne energije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde