Iberia privremeno otpušta trećinu zaposlenih

Španska aviokompanija Iberia najavila je privremeno otpuštanje između 4000 i 5000 radnika od ukupno njih 15.200 zbog promena u organizaciji kompanije i pada potražnje za letovima usled mera uzrokovanih koronavirusom.

Razlog ovakve odluke Iberie je što se vlada i sindikati nisu uspeli dogovoriti oko produženja vanrednih državnih mera uvedenih u martu 2020. zbog koronavirusa.

Španske kompanije tokom pandemije mogu privremeno otkazati ugovore radnicima. Radnici tokom tog privremenog otpuštanja (ERTE) primaju 70 odsto plate tokom prvih šest meseci a zatim primaju 50 odsto zahvaljujući vladinoj podršci. Ta mera ističe za devet dana, 30. septembra, a sindikati nastoje da je produže do 31. januara.

S obzirom na neizvesnost pregovora koji bi se trebali nastaviti ove nedelje, a takođe i zbog sporog oporavka avio saobraćaja, Iberia želi da direktno sa sindikatima dogovori uslove privremenog otpuštanja radnika, jer je to kako tvrde nužno kako bi se broj zaposlenih prilagodio trenutnim potrebama.

Iberia je navela kako prevozi između 30 odsto i 35 odsto putnika manje nego 2019. godine zbog ograničenja dolaska turista iz SAD-a, Latinske Amerike, Japana i Kine te karantina uvedenog u nekim zemljama zbog čega je manje putnika na tim linijama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde