I muškarac i žena izuzetni u poslu: Kome da verujete?

Ako su muškarac i žena prekvalifikovani i izuzetni u poslu, pitanje je koga zaposliti? Ima li razlike među polovima kada se radi o lojalnosti?

Psiholozi koji se istraživački bave temom izuzetnih i prekvalifikovanih zaposlenih, potvrdili su da su žene u pravu kada izjavljuju da im treba više vremena da bi stigle do korporativnih vrhova.

Izjave tipa:

  • Stičemo napredne diplome kao i muškarci
  • Kao i muškarci u industrijama smo koje su visoko plaćene
  • Kvalifikovane smo baš kao i muškarci
  • Moramo da budemo dva puta bolje da bismo postigle upola manje

sa naučnog stanovišta imaju pokriće“, tvrde Elizabet Kembel i Oliver Hal, poslovni psiholozi, istraživači i profesori. U novijim istraživanjima dokazali su i da su izuzetno kvalifikovane žene potcenjene i da ih kompanije uzimaju zdravo za gotovo.

Ali, ono što je u celoj tematici daleko poslovno važnije je pitanje:

Kome verovati? Izuzetnom i prekvalifikovanom muškarcu ili jednako kvalitetnoj ženi?

Muškarac, žena i lojalnost

Pre svega, termin ’prekvalifikovan’ traži pojašnjenje u istraživači ga daju. Prekvalifikovan je kandidat koji ima više kvalifikacija nego što se to traži za određeni posao i poziciju. Teško je u praksi doći do podataka zašto se kompanije odlučuju da zaposle jedne, a ne druge kanididate kada su tema previše kvalifikovani. Kompanije ne dele sa javnošću takve poslovne tajne. Ali, po rečima ovih psihologa, ovde je pol bitan faktor. Kako?

Naši rezultati pokazuju da je onima koji donose odluke koga će od prekvalifikovanih zaposliti, komotnije da to bude žena. Razlog leži u drugačijem odnosu prema lojalnosti.

Muškarcima je prioritet napredak u karijeri i važniji im je od lojalnosti jednoj kompaniji. Oni prekvalifikovani češće će prelaziti iz firme u firmu zbog boljih prilika nego oni čije su kvalifikacije očekivane i tražene. Njih čak 20% nema nameru da se bavi lojalnošću. Oni će pre rizikovati i leteti sa mesta na mesto, iz kompanije u kompaniju. Zato, podaci iz prakse govore da prekvalifikovani muškarci imaju 25% manje šanse da se zaposle od onih ’prosečnih’.  

O ženama

Situacija u ženskom delu populacije je drugačija.

Kompanije koje se odluče da zaposle prekvalifikovanu ženu ne moraju da brinu da će ih uskoro napustiti zbog boljih poslovnih prilika. Visoka kvalifikacija žene u poslovnom svetu se razume kao jak signal da je ona predana karijeri. Žena će biti lojalna jer izuzetno visoko vrednuje odnos sa saradnicima i kolegama. Ostaće u firmi čak iako ima bolju ponudu i priliku da napreduje.

Preporuka za kompanije zato jeste da ne koriste bonuse, povišice ili unapređenja kada su žene u pitanju i njihov ostanak. Ali, zato su to bitna sredstva da se jedan muškarac zadrži, prekvalifikovan, pre svih.

Još je jedna slika iz prakse koju psiholozi Kembel i Hal ističu. Kažu da će žena pre oklevati da traži povišicu ili nagradu za svoj rad da je ne bi okarakterisali kao arogantnu, iako zaslužuje beneficije. Ako bi je etiketirali kao arogantnu ili ’veliku šeficu’, to bi za nju bila još jedna barijera koju mora da premosti. Muškarce ne muče ovakve etikete.

Odluke o zapošljavanju moraju se osloniti na zasluge. Ali, naša istraživanja pokazuju da to u praksi nije tako“, zapisali su istraživači kao smernicu kompanijama i poslodavcima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde