I G20 ima dogovor o uvođenju minimalnog korporativnog poreza

Predsednici država i vlada G20 odobrili su dogovor o reformi međunarodnog poreskog sistema uvođenjem minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija.

„Danas su svi predsednici zemalja G20 odobrili istorijski dogovor o novim međunarodnim poreskim propisima, pa tako i o minimalnom međunarodnom porezu, koji će prekinuti nadmetanje u smanjivanju poreza kada je reč o oporezivanju kompanija“, rekla je u saopštenju američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Nova pravila bi trebala stupiti na snagu 2023. godine, prenose agencije.

Dogovor je početkom oktobra postiglo 136 zemalja koje s više od 90 posto učestvuju u svetskom BDP-u, pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Reforma treba omogućiti ovim zemljama da zahvaljujući ovom minimalnom porezu ostvare dodatnu zaradu od nekih 150 milijarda dolara.

Deo dogovora je u tome da deo poreza na dobit multinacionalne kompanije plaćaju u zemlji u kojoj ostvaruju dobit. Dakle, porez više ne bi plaćale u zemlji u kojoj su službeno registrovane.

Zadatak ove reforme je sprečiti da multinacionalne kompanije, posebno Google, Amazon, Facebook i Apple, koje su izvukle veliku korist iz pandemije covida-19 i restriktivnih mera, plaćaju smešno male poreze u odnosu na prihode.

Drugi deo reforme je uvođenje minimalne poreske stope od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija. Države će sada moći da naplaćuju porez od kopanija čak i ako su već platile niže poreze u drugim državama kako bi se nadoknadila razlika.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde