I britanski Guardian piše o projektu Jadar

Projekat Jadar dobio je svoje mesto i u britanskom Guardianu. Novinar Danijel Bofi opširnu priču o planovima kompanije Rio Tinto u Srbiji, počinje opisom spota kompanije koji se emituje na RTS-u.

„Na kanalu javnog servisa RTS, uglađeni televizijski oglas, prikazan neposredno posle večernjih vesti, završava se slikama umirujućih naučnika i mladog para koji hoda u zalazak sunca: „Rio Tinto: Zajedno imamo šansu da spasemo planetu.“

Bofi ipak piše da je zaokret ka „ekološkom spasiocu“ i „bastionu transparentnosti“ možda malo verovatan za Rio Tinto, i podseća na 150-godišnju istoriju kompanije,  koja se  suočavala sa optužbama za korupciju, degradaciju životne sredine i kršenje ljudskih prava.

Nakon podsećanja na istoriju Rio Tinta u Mozambiku, Australiji, Papua Novoj Gvineji, Mongoliji, Bofi piše da je budućnost uprkos trenutnom velikom profitu, upitna, pa je zato kompaniji zapela za oko svetska pomama za postizanjem klimatskih ciljeva.

Bofi,kroz priče meštana, zatim, daje kratku istoriju Rio Tinta u zapadnoj Srbiji, načinu na koji su pronašli litijum, kupovini imanja od stanovnika i lokalnih vlasti donacijama.

Dobijanje litijuma će ipak dovesti do velike štete po životnu sredinu, stvarajući 57 miliona tona otpada tokom životnog veka rudnika, piše on. Bofi prenosi izjavu prof. Dragane Đorđević, šefa Katedre za hemiju i inženjerstvo životne sredine Univerziteta u Beogradu,koja kaže da se „ovakvi rudnici uglavnom otvaraju u pustinjama upravo zbog štetnog uticaja na životnu sredinu i biodiverzitet“.

„Ugroženi su slivovi reka Drine i Save, iz kojih se vodom snabdeva oko 2,5 miliona ljudi“, kaže profesorka.

Rio Tinto je naručio 12 ekoloških studija, od kojih nijednu kompanija nije stavila na raspolaganje redakciji britanskog lista. Kompanija je takođe odbila zahteve za intervju, piše Bofi.

Iako projekat Jadar još nema potrebne dozvole za gradnju, u Rio Tintu su uvereni da će srpsko ministarstvo životne sredine dati zeleno svetlo kada podnese svoju procenu uticaja na životnu sredinu kasnije ove godine.

Navodi se i priča o referendumu kao i „potencijalne izborne pretnje“ koju predstavlja nepopularni rudnik. Bofi daje deo zapisnika sa sastanka između Evropske komisije i rukovodilaca Rio Tinta, objavljenog u skladu sa zakonima o slobodi informisanja, gde je istaknuto da su zvaničnici EU obavešteni da će „razvoj rudnika početi – od [drugog kvartala] 2022 – posle izbora u Srbiji (mart 2022)“.

Novinar Guardiana navodi i da peticija protiv rudnika sada ima više od 130.000 potpisa, 2% stanovništva Srbije.

U zaključku, kako piše Guardian, uveravanja kompanije da će njeno poslovanje biti u skladu sa srpskim i evropskim propisima, „malo pomažu meštanima“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde