Hrvatski poslodavci šokirani najavom uvođenja poreza na ekstraprofit

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) šokirana je Vladinim predlogom novog poreza na dobit jer je diskriminatoran i stavlja u nepovoljan položaj najuspešnije kompanije u Hrvatskoj.

‘Ovo je kažnjavanje najuspešnijih firmi u našoj zemlji, firmi koje najviše pune budžet, zapošljavaju najviše ljudi, isplaćuju najveće plate i najviše ulažu’, kažu u HUP-u.

Hrvatska je ove nedelje najavila uvođenje poreza na ekstraprofit. Kao je objašnjeno oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona evra) plaćaće porez na ekstraprofit. “Oni će imati stopu od 18 odsto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. godini koji bude za 20 odsto iznad proseka u poslednje četiri godine”, naveli sui z hrvatske vlade.

U reakciji iz HUP-a kaže se da firme u Hrvatskoj nemaju ekstra zarade, i da dobit u ovoj godini jedva pokriva gubitke iz prošlih godina.

“Potpuno je nejasno zašto Vlada ovo radi. Pred nama je iduće godine kriza i recesija čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jeste da se hrvatskim firmama otkazuju narudžbine i da sada nam treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mesta’, navodi se u saopštenju.

To je, kažu, donošenje poreza na porez, koji će sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mesta niti rasta plata. “Ponovo postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima”.

‘HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih kompanija koju ovaj predlog donosi. Takođe, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav predlog neopravdano će penalizovati najuspešnije firme, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni budžet’, ističe Irena Veber glavna direktorka HUP-a.

Umesto novih poreza, HUP zagovara punu poresku reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje ličnog poreskog odbitka i smanjenje poreskih stopa poreza na dohodak.

“To je put kojim će se osnažiti privreda, privući nove investicije, povećati plate i otvoriti nova radna mesta’, zaključuje se.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde