Hrvatska prelazi na evro tek 2025. godine?

U sklopu priprema za uvođenje evra, Vlada Hrvatske je nedavno imenovala ljude koji će odlučiti koje će hrvatske simbole staviti na kovanice evra nakon što dobiju zeleno svetlo za ulazak u evrozonu. 

U optimističnom scenariju računalo se da bi Hrvatska već 2023. mogla preuzeti evro, ali predsednik Vlade Andrej Plenković prvi put je spomenuo da je razumno očekivati da će Hrvatska ući u šengenski prostor i evrozonu do sredine 2024., odnosno na samom kraju mandata njegove Vlade, piše Večernji list.

Najavljeno odlaganje, ako se zaista bude radilo o 2025., a ne recimo o 2024., verovatno i neće proizvesti snažne reakcije u domaćoj javnosti, trenutno zaokupljenoj pandemijskim problemima, ali ljudima iz finansija zbog toga nije svejedno.

Kao i u većini drugih zemalja, i u Hrvatskoj je došlo do snažnog povećanja javnog duga i deficita, što je suprotno obavezma koje se stavljaju pred države koje se nalaze u postupku ulaska u evrozonu, a sada su to Bugarska i Hrvatska. 

“Jedina stvar zbog koje mi je žao jeste fiskalna politika jer smo se odmaknuli od konsolidacije i zdravih javnih finansija kako bismo smanjili ekonomsku štetu pandemije,” kazao je Plenković u razgovoru za evropsko izdanje Politica. 

Hrvatska Vlada nadala se da će ove godine uspeti da zaustavi rast javnog duga i krenuti s njegovim laganim smanjenjem, dok je deficit trebao biti oko tri odsto. Ali, troškovi vezani uz pandemiju će biti veći nego što se planiralo, a većina evropskih država postojeće oblike pomoći produžava ili do septembra ili do kraja ove godine. Hrvatska je, po novcu koji je rezervisan za troškove pandemije, računala da će do proleća manje-više problem biti rešen. Ali, Uskrs je pred nama, susedne zemlje najavljuju četvrti lockdown,vakcinisanje ide sporo, tako da se ozbiljniji oporavak odužio. Premijerova izjava u Briselu indirektna je najava da će Vlada probiti planirani deficit od 2,9 odsto u 2021. jer bi Hrvatska jedino s tim nivoom deficita mogli držati korak s pravilima koja garantuju brzi prelazak na evro, zaključuje Večernji list.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde