Hrvatska i zvanično u evrozoni. Evro od 1. januara

Hrvatska postaje 20.članica evrozone.

Definitivnu potvrdu dobila je danas, a već je određen i službeni kurs 7.53450 kuna za jedan evro, javljaju hrvatski mediji.

Na svečanosti kojoj je prisustvovala i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, odlazeći hrvatski ministar finansija Zdravko Marića, rekao je je ovo “istorijski dan” za njegovu zemlju.  

„Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i istorijski. Jako je mnogo neizvesnosti pred nama u mesecima i godinama ispred nas, kursevi dolara i evra jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u evrozonu pozitivna vest”, kazao je.

Pripreme za uvođenje evra, koje će se desiti 1.januara sledeće godine već su daleko odmakle, a nakon formalne odluke u narednim danima potpisaće se dokumentacija kojom će se preneti intelektualna prava za izradu evrokovanica u Hrvatsku, piše Poslovni.hr. Uskoro kreće intenziviranje informativne kampanje koju je sufinansirala Evropska komisija oko svih aspekata koji će pratiti uvođenje nove valute. Od 5. septembra sve cene moraće biti iskazane u kunama i evrima kako bi se građani i privreda navikli na računicu.

Nakon što je Veće za ekonomske i finansijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo tri konačna pravna akta kako bi Hrvatska mogla da uvede evro, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je da će ulaskom Hrvatske u evrozonu građani i preduzetnici imati konkretne, direktne i trajne koristi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde