Holcim kupio srpskog proizvođača građevinskog materijala

Holcim je zvanično kupio Teko Mining, srpskog proizvođača građevinskog materijala, saopštio je švajcarski proizvođač građevinskog materijala.

Teko, čija je prodaja u 2022. procenjena na 20 miliona evra (20,03 miliona dolara), prodaje 2,4 miliona tona materijala godišnje, navodi se u saopštenju Holcima koje prenosi Telegraf.rs.

Cena kupovine, četvrtog Holcimovog ugovora u jugoistočnoj Evropi ove godine, nije objavljena.

Teko ima četiri kamenoloma Batočini, Ćeramidama, Ljuboviji i Ladnim Vodama, i asfaltnu bazu Vinča. Kompanija ima oko 150 zaposlenih.

Podsetimo, dva naveća proizvođača cementa na svetu, Lafarge i Holcim, objavili su nameru o spajanju i pre nekoliko godina što je bio svojevrsni presedan u to vreme. Transakcija se obavila razmenom akcija, pri čemu se jedna akcija Holcima menjala za jednu akciju Lafarge-a. Holcim Group stoji iza poznatih trgovačkih marki građevinskog sektora kao što su ACC, Aggregate Industries, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim i Lafarge.

Obe cementare u tom trenutku imale su svoje fabrike i u Srbiji. Holcim je 2002. kupio cementaru u Novom Popovcu kod Paraćina, a Lafarge iste godine Beočinsku fabriku cementa.

Dimitrije Knjeginjić, direktor Lafarge Srbija u saopštenju objavljenom na sajtu rekao je da Lafarge Srbija ovom akvizicijom učvršćuje poziciju lidera u oblasti proizvodnje i prodaje građevinskih materijala na srpskom tržištu. „Ulaganje u proširenje poslovanja, kroz akviziciju kompanije Teko Mining i kamenoloma Podbukovi, omogućava nam brz ulazak u tri nova poslovna segmenta – agregate, asfalt i krečni filer u kojima do sada nismo poslovali, što će biti velika podrška razvoju infrastrukture u Srbiji.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde