Harvardovac osmislio zanimljiv test: Za 4 minuta testirajte svoju kreativnost

Ako ste jedan od srećnika koji su se već potvrdili i dokazali kao punopravni članovi populacije kreativnih, onda nemate potrebu za bilo kakvim testiranjem.

Ali, koliki god bili majstori novih ideja, koliku god razliku pravili na tržištu marketinških kampanja ili bili uspešni u lansiranju novih proizvoda, ovaj test će vas zabaviti. Možda vam otkrije još neki segment vaše kreativnosti.

Ako ne smatrate sebe srećnikom kome kreirati nešto novo ide od ruke, možda vas ovaj brzi test i razuveri.

Izdvojite svega četiri minuta i popunite tražena polja ovde.

Kreativnost kroz test

Ovaj brzi test (DAT, Divergent Association Task) je nedavno objavio psiholog sa Harvarda Džej Olson. Iako je veoma jednostavan, jednako je i efikasan u merenju kreativnosti kao i drugi komplikovaniji instrumenti.

Pošto uradite test, videćete da se od vas traži da smislite i napišete 10 imenica što udaljenijih jedna od druge po značenju. Algoritam koji je ovde postavljen meri koliko su zapravo reči koje ste naveli udaljene.

Recimo, pas i mačka su bliske, ali su zato zima i nuklearka udaljenije. Po ovom testu, što je takozvana ’semantička udaljenost’ veća između reči koje ste naveli, veća je i kreativnost, najjednostavnije rečeno.

Da li je zaista sve tako jednostavno?

Teorija koja stoji iza Olsonovog testa zasniva se na ideji da kreativni ljudi stvaraju više divergentnih ideja, ideja koje se razlikuju i koje kombinuju znanja iz različitih oblasti. Ovaj test u stvari meri tu sposobnost. U inicijalnom prvom krugu popunilo ga je 9 hiljada volontera i za sada se pokazalo da je jednako dobar u predviđanju i proceni kreativnosti kao i već ustaljeni obimniji testovi.

Autor DAT testa za CNN je izjavio da zadatak ovakvog instrumenta nije da izmeri i predvidi vaše kulinarske kreativne sposobnosti, recimo. Ali, može da predvidi koliko ćete biti uspešni u rešavanjima različitih vrsta problema.

Ako su u pravu psiholozi koji tvrde da je kreativnost urođena, složili su se i da se ova sposobnost kreiranja inovacija može razvijati. Ako vam je i ovaj test potvrdio da ste kreativac, ti isti psiholozi će vas posavetovati da bez pogovora pronalazite načine kako da ovu dragocenu osobinu razvijate.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde