„Haos na tržištu avio i pomorskog prevoza trajaće još jako, jako dugo“

Haos na tržištu avio i pomorskog prevoza robe trajaće još „jako, jako dugo“ i vozarine će ostati vrlo visoke, procenio je u danski špediter DSV.

Pandemija covida 19 prisilila je vlade širom sveta na zatvaranje trgovina i pogona i zabranu okupljanja i ljudi su se okrenuli naručivanju robe putem interneta.

Talas potražnje za robom široke potrošnje opteretio je globalne lance snabdevanja i logističke kapacitete, a pritisak je pojačalo otvaranje privrede nakon ublažavanja koronamera.

To je dovelo do rekordno visokih vozarina, a situacija se zadnjih meseci pogoršala i u avio i pomorskom prevozu, naveo je danski DSV u izveštaju o poslovnim rezultatima u trećem tromesečju, prenosi Seebiz.

„Prestao sam da koristim reč ‘normalizacija’. Ako normalizacija znači da ćemo se vratiti na tržište kakvo smo poznavali 2018. i 2019., mislim da se to neće dogoditi – barem ne jako, jako dugo vremena“, rekao je izvršni direktor Jens Bjorn Andersen.

Situacija je posebno teška na velikim tržištima kao što je SAD, gde su desetine plovila zaglavili u lukama Los Anđelesa i Long Biča i ne mogu da iskrcaju teret.

„Ne pomaže ni što su ulaganja u infrastrukturu u SAD-u zanemarena dugi niz godina, pa lučka i železnička infrastruktura jednostavno ne mogu izdržati povećanje količine tereta“, napomenuo je Andersen.

Treći špediter u svetu gotovo je udvostručio prihode u trećem tromesečju, na 49,56 milijardi danskih kruna (6,66 milijardi evra). Dobit nakon poreza više je nego udvostručena, na 3,2 milijarde kruna.

Kompanija je zbog rekordnih vozarina ponovo podigla procene godišnjih rezultata, peti put u ovoj godini.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde