Guvernerka NBS: Kreditna aktivnost ostala stabilna

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije učesnicima ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma obratila se video porukom i govorila o tome kako je kriza izazvana pandemijom koronavirusa dočekana, šta je urađeno i šta je pred nama. 

„Rezultat je da smo u krizu ušli spremniji i otporniji. Pre krize smo iskoristili potencijal, a naš zadatak tokom krize bio je i obezbediti pomoć privredi i podstaći domaću tražnju.“ 

Govoreći o kreditnoj aktivnosti guvernerka NBS rekla je da je kreditna aktivnost ostala stabilna za finansiranje privatnog sektora, kao i da je struktura rasta kredita ostala povoljna i ove godine. „Najveći rast zabeležili su investicioni krediti, a u okviru stanovništva stambeni krediti“, navela je guvernerka NBS.

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je kreditni rejting Srbije sačuvan, kao i da sve tri agencije ocenjuju da je Srbija pandemiju dočekala u boljoj makroekonomskoj situaciji nego pre 10 godina.

„U 2021. očekuje  se dvocifrena stopa rasta izvoza. Tome ce doprineti faktori na strani ponude i oporavak eksterne tražnje. Inflacija ostaje niska i stabilna uz stabilan kurs, umeren rast plata i nisku inflaciju u zoni evra“. Dodala je da su ljudi ti koji donose politike i mere koje će omogućiti stabilnost.

Guvernerka je zaključila da su znanje i ljudski  kapital  jedan od glavnih pokretača razvoja. Dodala je da nemanjka ni napretka ni zadataka, ali i da je naša je obaveza da generacijama ostavimo jaču zemlju i čuvamo osnove rasta i posle pandemije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde