Generalni sekretar NATO u trci za norveškog guvernera

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kandidovao se, kako je saopštilo norveško ministarstvo finansija, za guvernera centralne banke ove zemlje. 

„Ministarstvo finansija kontaktiralo me je u novembru i pitalo da li bih se kandidovao za taj položaj. To sam i uradio i jako sam motivisan za taj posao“, rekao je Stoltenberg za novinsku agenciju NTB.

Sadašnji guverner Ojstin Olsen u januaru će napuniti 70 godina,a  kako napominje agencija Reuters većina norveških državnih službenika odlazi u penziju u tim godinama. Olsen je odlazak najavio za februar sledeće godine.  

Stoltenberg je po obrazovanju ekonomista,  a od 1996. do 2000. bio je norveški ministar finansija. Od 2000. do 2001. godine, te od 2005. do 2013. premijer. Godinu dana nakon toga postao je generalni sekretar zapadnog odbrambenog saveza.

Za guvernersku dužnost javilo se ukupno 22 kandidata, a jedina je žena među njima viceguvernerka Ida Volden Bahe, koju mnogi ekonomisti smatraju favoritkinjom, prenose agencije.

Interesantno je da se za čelnu dužnost u centralnoj banci kandidovalo i nekoliko studenata i penzionera, te jedan vozač autobusa i jedan pekar, što je u Norveškoj uobičajena pojava.

Pored kreiranja monetarne politike, centralna banka nadzire i poslovanje moćnog stabilizacionog fonda, najvećeg penzijskog fonda u svetu koji prihode od prodaje nafte ulaže u deonice, obveznice i nekretnine i trenutno upravlja imovinom ‘teškom’ 1.400 milijardi dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde