Gejts daje 1,75 mlrd dolara za pravednu raspodelu vakcine

Fondacija “Bill i Melinda Gates” do sada se obavezala da odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodelu vakcine koji vodi Svetska zdravstvena organizacija.

Bil Gejts, rekao je u intervjuu za Reuters da će siromašnije zemlje u najboljem slučaju “zaostajati 6 do 8 meseci s nabavkom vakcine u odnosu na bogatije zemlje”, i napomenuo kako je ta raspodela izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lekova.

Plan COVAX-a je raspodeliti do kraja godine  2,3 milijarde doza vakcine među kojima 1,8 milijarda doza besplatno za siromašne zemlje. 

Gejts kaže da će raspodela preko COVAX-a u početku biti skromna, ali je u pismu u kojem objavljuje prioritete fondacije, napisao kako veruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uslovom da vakcinisanjem bude obuhvaćeno  70 do 80 odsto stanovništva.

On je dodao i da je pandemija rezultirala i nečim dobrim – značajnim ubrzavanjem u razvoju vakcina poput onog koji počiva na tehnologiji koju koriste kompanije BioNtech/Pfizer i  Moderna.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde