Gde su, šta rade: Džek Ma, Alibaba

Čini se da je osnivač Alibabe Džek Ma nakon čeličnog stiska kineske administracije napravio životni zaokret.

Ma se pritajio i pronašao novu zanimaciju, a u pitanju je – slikanje. 

To je CNBC-u rekao jedan od menadžera Alibabe, prenosi Seebiz.

„Trenutno se pritajio, razgovaram s njim svaki dan“, rekao je Joe Tsai, izvršni potpredsednik kompanije i suosnivač Alibabe i dodao:  “Zapravo mu ide jako, jako dobro. Slikarstvom se bavi iz hobija, zapravo je prilično dobro.

Ma je imao tešku godinu, jer je Peking uvelike napustio njegovu kompaniju nakon njegove kritike kineskog regulatornog sistema. Prošlog novembra, kineski regulatori obustavili su planiranu inicijalnu javnu ponudu Ant Grupe, finansijske podružnice Alibabe, vrednu 34,5 milijardi dolara, samo nekoliko dana pre njenog debija.

Kompanija je procenjena na 150 milijardi dolara nakon kruga prikupljanja sredstava za 2018. godinu, a njena procena kasnije je porasla na 280 milijardi dolara pre obustave IPO-a, javio je Associated Press.

Nakon incidenta, Ma se povukao.

„Ideja da se Džek osilio, mislim da to nije sasvim u redu“, rekao je Tsai za CNBC. “Baš je poput tebe i mene, on je normalan čovek. Izgradio je ogromnu kompaniju, učinio je velike stvari za društvo. Mislim da danas samo želi nekako da kaže: „Hej, želim se usredsrediti na ono na što stvarno želim trošiti vreme, što su svi hobiji, sva filantropija.“

U aprilu su regulatori kaznili kompaniju s 2,8 milijardi dolara zbog kršenja antimonopolskih pravila. Upitan o novčanoj kazni, Tsai je rekao da se kompanija „raduje“.

“Naše je poslovanje pod nekom vrstom restrukturiranja na finansijskoj strani, a takođe i na području antimonopolske regulacije. Morali smo da platimo veliku kaznu. Ali to smo ostavili iza sebe, pa se radujemo„, rekao je Tsai.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde