GazpromNeft više neće operativno upravljati NIS-om?

Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) predložio je promenu Statuta tog akcionarskog društva i brisanje odrednice po kojoj GazpromNeft ima pravo na operativno upravljanje tom kompanijom.

Do ove promene može doći već na redovnoj sednici Skupštine akcionara NIS-a koja je zakazana za 29. juni.

Početkom maja Gazprom je od GazpromNefta kupio 10 miliona akcija NIS-a, pa se udeo akcija u rukama GazpromNefta sveo na 50 procenata.

Ocenjeno je da se to dogodilo zato što je GazpromNeft na udaru sankcija EU Rusiji, dok matična kompanija Gazprom nije, objavila je agencija Tanjug.

Isplata dividendi

Odbor direktora NIS-a pripremio je predlog odluke Skupštine akcionara o raspodeli dobiti za 2021, isplati dividendi u iznosu od 5.782 milijardi dinara odnosno 25 odsto neto dobiti, kao i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti privrednog društva.

To jest 25 odsto neto dobiti društva za 2021. godinu koja je iznosila 23,13 milijardi dinara, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Odbor direktora NIS-a je 27. maja doneo odluku o sazivu 14. redovne sednice Skupštine akcionara i utvrdio predlog odluke o isplati dividendi.

Odbor je održao 27. maja pisane sednice na kojima je, izmedju ostalog, doneo odluku da se 14. redovna sednica Skupštine akcionara saziva za 29. jun u Poslovnom centru NIS-a u Beogradu.

Odbor direktora je razmotrio i odobrio Godišnji izveštaj NIS a.d. Novi Sad za 2021. sa izveštajem nezavisnog revizora „PriceWaterhouseCoopers d.o.o“ Beograd.

Takođe, utvrdio je predlog odluke Skupštine akcionara o usvajanju Godišnjeg izveštaja NIS a.d. Novi Sad za 2021. godinu sa izveštajem istog nezavisnog revizora.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde