Gazprom: Rekordna dobit uprkos sankcijama

Kako javljaju ruski mediji, energetska kompanija Gazprom objavila je da je u prvom polugodištu ostvarila rekordnu dobit, uprkos zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Neto dobit iznosi 41,6 milijardi evra, dok je u 2021. godini ruska kompanija ostvarila dobit od 27,5 milijardi evra, navodi se u saopštenju Gazproma i dodaje da će biti isplaćene dividende.

„Uprkos pritisku sankcija i nepovoljnom spoljnjem okruženju, Grupa Gazprom ostvarila je rekordne prihode i neto dobit u prvoj polovini 2022., dok je neto dug i finansijski rizik smanjila na minimum“, rekao je zamenik direktora Gazproma Famil Sadigov, prenosi RIA Novosti.

Gazprom je zbog sankcija ograničio ili čak obustavio snabdevanje gasom za nekoliko zemalja EU. Među poslednjima je Francuska, jer je tamo njihova energetska grupa Engie saopštila da joj je ruski Gazprom najavio smanjenu isporuku gasa zbog spora oko ugovora.

Danas je u medijima glavna vest da je Rusija je zaustavila dotok gasa kroz najveći gasovod u Evropi. Protok je pao na nulu u Severnom toku 1 koji ide prema Nemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Severnog toka na nemačku gasnu mrežu.

Iako evropske vlade smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata, sam Gazprom objavio je da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora gasovoda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde