Gasi se Sberbank Europe

Sberbank Europe, ćerka banka ruske Sberbank, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje.

Prodajom kredita drugim bankama Sberbank Europe, koja je poslovala s austrijskom licencom iz Beča, isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštećeni klijenti, prenose agencije.

Inače ESA je do sada isplatila više od 900 miliona evra klijentima Sberbanke. U martu je ESA računala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Europe u ukupnoj vrednosti od oko 947 miliona evra.

ESA je morala da pokrije pre svega depozite oko 34.800 klijenata iz Nemačke, koji su uplatili novac u onlajn banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala da pokrije depozite oko 120 klijenata.

Sberbank Europe je 21. aprila održala vanrednu skupštinu deoničara na kojoj je donesena odluka o rasformiranju i gašenju banke. Tom prilikom je upravi banke naloženo da prodaju imovinu i potraživanja.

Sberbank je, kako saznaje APA, uspela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA.

Kredite Sberbank Europe su otkupili pre svega austrijska Bawag banka, Anadi bank, te i Komunalkredit, ali i turska Deniz bank.

Time će do kraja godine biće sprovedeno redovno gašenje Sberbank Evrope.

Sberbank Europe je upao u probleme usled sankcija protiv Rusije, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde