G7: Određene ruske banke isključene iz SWIFT-a

Lideri G7 saopštili su danas da su zapadni saveznici odlučili da isključe „određene ruske banke“ iz svetskog međubankarskog komunikacionog sistema SWIFT. Ranije je G7 odlučio da blokira transakcije ruske Centralne banke.

U zajedničkoj deklaraciji G7, koju je objavilo francusko predsedništvo, nije precizirano koje će ruske banke biti pogođene, izveštava Reuters.

Dodaje se da će uskoro biti formirana transatlantska operativna grupa koja će koordinirati sankcije protiv Rusije.

Isključenje iz SWIFT-a je već korišćeno 2012.godine u sklopu sankcija Iranu sa svrhom stvaranja ekonomskog i političkog pritiska na režim. Ovakav sistem pokušali su da naprave Rusija i Kina. Ruski SWIFT funkcioniše samo u nekoliko zemalja a kineski je doživeo neuspeh.

Šta je SWIFT?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, ili skraćeno SWIFT, je kooperativ sa sedištem u Belgiji koji održava istoimeni sistem slanja informacija među finansijskim institucijama.

Pojednostavljeno se može zamisliti kao sistem komunikacije među finansijskim institucijama te sistem slanja i primanja poruka, to jest informacija među finansijskim institucijama. Njime se tačno, sigurno i brzo šalju i primaju informacije među bankama, na primer o novčanim transferima, piše Index.hr.

SWIFT ne prenosi novac, on samo prenosi informacije o prenosu novca. On ne drži novac i ne upravlja novcem. Svaka banka ima svoj SWIFT broj i gotovo sve finansijske transakcije između banaka u svetu se obavljaju preko njega.

SWIFT danas koristi više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 država i njime se dnevno razmeni više od 32 miliona poruka.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde