Francuska želi 100% proizvođača struje EDF

Francuska vlada planira u potpunosti da nacionalizuje proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je premijerka Elisabet Borne.

„Potvrđujem vam danas da država namerava da kontroliše 100 odsto EDF-ovog kapitala“, izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, skicirajući prioritete nove manjinske vlade.

Mogućnost prelaza EDF-a u državne ruke nagovestio je ove godine predsednik Emanuel Makron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.

Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizovati posebnim zakonom ili otkupom udela manjinskih deoničara niti je navela konkretan datum, napominje Reuters, a prenosi Seebiz.

Država je trenutno vlasnik 84 odsto udela u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji i probijanjem finansijske konstrukcije.

Probleme joj zadaje i korozija na ‘starim’ nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena da ugasi.

I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora da prodaje struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cena.

U EDF-u procenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi evra. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde evra. Procenjuju istovremeno da će im dug ove godine porasti 40 odsto i premašiti 61 milijardu evra.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde