Francuska: Seoske prodavnice Vs. supermarketi

Ono što je do juče izgledalo nemoguće, zbog epidemije je postalo moguće. Stanovništvo napušta skupe i zagađene gradove i otkriva lepe i korisne strane života na selu. Makar u Francuskoj.

Ako već treba da se radi putem interneta zašto sedeti u centru Pariza gde iznajmljivanje grasonjere košta više nego iznajmljivanje ogromne kuće sa baštom i voćnjakom i okolnim terenom u centralnoj Francuskoj, piše Al Jazeera. A sve to na svežem vazduhu.

Pariski dnevnik „Mond“ objavljuje poetičnu reportažu pod naslovom: “Čak i sa skromnom platom ovde možete nešto da uradite: Osveta seoskih prodavnica”.

Reporter ovog lista seo je u kamion preduzeća Magne koji i po snegu i ledu prevozi robu za seosku predavnicu u Sen-Kroa-Vale-Fransez gde žive 272 stanovnika.

“Kamion je zamalo skoro skliznuo na krivini, uspeo ipak da zadrži pravac i zaustavio se uz reku, još uvek podrhtavajući od neravnog puta. Tek što je svanulo. U mraku se nazire drveće čije su grane otežale od snega, presijava se led na putu. Naslonjeni na ogradu malog mosta, dva muškarca razgovaraju o kestenju i kozama… Evo nas, stigli smo. Zidovi prodavnice su beli, iznad polica sa sirom citat Voltera: Odlučio sam da budem srećan jer je to dobro za zdravlje. Pored povrća smeši se jedna (statua) Bude. Ispred vrata neko istovaruje drvo u granulama”.

Čitalac saznaje da su vlasnici Marisa i David kupili ovu seosku prodavnicu pre pet godina. Ona je radila u supermarketu, a on je držao restoran. Oboje su bili razvedeni i želeli da počnu novi život. Kupili su malu seosku prodavnicu mešovite robe – iako je tada svim preduzetnicima savetovano da otvore startup – internet firmu! Marisa kaže da je njena porodica u čudu pitala: “Šta tražite u toj zabiti?”.

Pjer Bonefoj, vlasnik prevozničkog preduzeća Magne kaže da nijedna banka pre deset godina ne bi dala podršku poslovnom planu kakav je bio njegov – snabdevati prehrambenim proizvodima 300 malih prodavnica u regionu Haute-Loire, l’Aveyron ili Lozere.

“Nismo popuštali uprkos teškoćama i nastavili smo da prevozimo robu tamo gde niko više nije hteo da ide”, kaže.

Danas, porodično prevozničko preduzeće Magne isporučuje robu za 450 malih prodavnica mešovite robe. Vrednost njegovog obrta za poslednje tri godine povećala se sa 16 na 23 miliona evra. Posao napreduje u do juče zabitim i zaboravljenim selima, piše Al Jazeera.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde