Francuska: Google će plaćati izdavačima za medijski sadržaj

Google i grupa francuskih izdavača objavili su da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima prema kojem će američki digitalni div plaćati izdavačima za objavljeni medijski sadržaj, prenose svetske agencije.

Francuski izdavački lobi “Alliance de la presse d’information générale” (APIG) i Google utvrdili su kriterijume za isplatu naknada, poput dnevnog broja objava, mesečnog internet saobraćaja i „doprinosa političkim i opštim informacijama”.

Google i APIG ne navode koliki će iznosi moći biti podeljeni članovima APIG-a, koji uključuju nacionalne i lokalne izdavače a saopštenje ne sadrži ni pojedinosti o zbiru isplata prema navedenim kriterijimima.

Sporazum se nadovezuje na višemesečne pregovore Google-a, francuskih izdavača i novinskih agencija o primeni izmenjenih evropskih propisa o autorskim pravima, prema kojima izdavači od digitalnih platformi mogu tražiti naknadu za objavu delova njihovih vesti.

Američka kompanija potpisala je do sada tek pojedinačne ugovore s nekoliko listova i nedeljnika, uključujući nacionalne dnevne novine Le Monde i Le Figaro a sporazum s APIG-om prvi je te vrste u Evropi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

spot_img

KOMENTARI +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde